Népszámlálás: az országos átlagon felüli a részvételi arány Kolozs megyében

Több mint 370 ezer személy töltötte ki a népszámlálási kérdőívet Kolozs megyében, ez a becsült lakosság 52,2 százaléka, ezzel a megye az országos rangsorban kilencedik helyen áll.

Fotó: Maszol Antal Géza, a megyei népszámlálási munkacsoport Kolozs megyei területi felelőse elmondta, a magyar vezetésű közigazgatási egységek többsége átlag feletti teljesítményt nyújtott, a becsült adatok szerint pedig a megyében nagyjából 60 ezer magyar nemzetiségű személy töltötte ki eddig a kérdőívet.

Antal Géza a Maszol megkeresésére a népszámlálás online kitöltési szakaszában eddig ismert adatokról számolt be. Mint mondta, jelenleg a beküldött érvényes kérdőívek száma Kolozs megyében 371,436, ami a teljes becsült lakosság 52,2 százalékát jelenti. Ebből a becsült magyar személyek száma körülbelül 60 ezer, de ez egy „óvatos becslés”, mivel a statisztikai hivatal még nem közölt konkrét adatokat.

Antal úgy vélte, tekintettel arra, hogy az országos átlag 46,8 százalék, a Kolozs megyei adat jó eredménynek számít, hiszen jóval az átlag fölött van. „A magyar lakosság tekintetében sem mondhatom azt, hogy rossz lenne az eredmény, a becsléseink alapján az első szakaszban sikerült elkerülni az alulszámlálást megyei viszonylatban” – tette hozzá.  

Búzában 93 százalék, Kalotaszentkirályon 95 százalék töltötte ki a kérdőívet

Antal Géza azt is ismertette, hogy hogyan teljesítettek a magyar vezetésű falvak a népszámlálás első szakaszában. Mint mondja, a magyar vezetésű közigazgatási egységek többségben átlag feletti teljesítményt nyújtottak, Szék és Várfalva volt az, amelyik a megyei átlag alatt végzett egy kevéssel.

A többi magyar vezetésű közigazgatási egység jóval átlag feletti teljesítményt nyújtott, Búzában a lakosság 93 százaléka, Kalotaszentkirályon 95 százaléka, míg Tordaszentlászlón 77 százaléka lett megszámolva.

A városokban nincsenek ilyen nagy különbségek, tette hozzá Antal Géza, ott a legjobb arányt - 59 százalékkal - Dés érte el, és a leggyengébben - 48 százalékkal - Torda teljesített, a többi város pedig e közé a két szám közé esik be. Kolozsváron a becsült lakosság 51 százalékát számolták meg.

Kevés a kérdezőbiztos Kolozs megyében

A népszámlálás első szakasza néhány napja már lejárt, és megkezdődött a második időszak, amelyben a kérdezőbiztosok házról házra járva számolják meg a lakosságot. A számlálóbiztosok már megkapták a szektorokat, és elindultak felkeresni a szektoraikban lévő háztartásokat. Kolozs megyében 726 meghirdetett számlálóbiztosi helyből csak 593 lett betöltve, ennyi kérdezőbiztos kezdte meg a munkát.

„A megyében harminchárom községben vagy városban 71 magyar kérdezőbiztos tevékenykedik, ám mivel a kérdezőbiztosok száma kevés, fennáll a veszélye annak, hogy az adott időszakban nem tudják lekérdezni a teljes lakosságot. Ha nincsenek elegen, nem fognak tudni eljutni minden háztartásba, és aki nem lesz megszámolva, viszont a statisztikai adatbázisokban nyilván van tartva, azt nemzetiségi és felekezeti hovatartozás nélkül fogják átemelni a végső összesítés során” – magyarázta a területi felelős.

Hozzátette, az RMDSZ ezen a problémán úgy próbál segíteni, hogy kapcsolatban vannak a magyar számlálóbiztosokkal, és együtt dolgoznak az önkormányzatokkal annak érdekében, hogy ezeket a személyeket ismerjék a helyi közösségek, és próbálják úgy megszervezni a munkát, hogy a lekérdezés a megfelelő időpontban történjen.

Antal Géza szerint kardinális kérdés a népszámlálás esetében az időpont egyeztetése, hiszen hiába jut el egy háztartásba a számlálóbiztos, hogyha éppen nincsenek otthon, és nem tudnak neki válaszolni a lakosok. Emiatt a Kolozs megyei RMDSZ próbálja összekötni a kérdezőbiztosokat azokkal a személyekkel, akik kimaradtak a népszámlálás első köréből, de most szeretnének válaszolni.

Kapcsolódók

Kimaradt?