Nem kérnek vallásérettségit a diákok és kiállnak a sokszínűség elve mellett

Az Országos Diáktanács ellenzi, hogy választható érettségi tantárgy legyen a vallás, és kiáll a sokszínűség mellett.

„Riasztó, hogy egyáltalán a gondolata is felmerül annak, hogy ne tartsuk tiszteletben a társadalom két alapelvét: a sokszínűséget és a befogadást (…) Annak pedig semmilyen reális haszna nem lenne a diákok számára, ha a vallás választható érettségi tantárgy lenne” – fogalmazott Miruna Croitoru. Az Országos Diáktanács elnöke azt követően adott ki csütörtökön közleményt, hogy a Romániában elismert egyházak vezetői közös beadványban fordultak a tanügyminisztériumhoz annak érdekében, hogy a hittan választható érettségi tantárgy legyen, továbbá a sokszínűséget ne definiálja a törvény, a tanárok pedig ne legyenek kötelesek azt népszerűsíteni. Továbbá a „szexuális irányultság” kifejezést is kitöröltetnék a jogszabálytervezetből.

Forrás: Miruna Croitoru Facebook-oldala

Az Országos Diáktanács közleményében kiáll a befogadás, a sokszínűség és a diszkriminációmentes elvek mellett. „Aggasztó, hogy Romániában még viták vannak ezen a téren, miközben más európai országokban már gyökeret vert a társadalmi sokszínűség elve. Aggodalommal figyeljük, hogy a tanárokat nem ösztönzik diszkriminációmentes magatartásra” – fogalmaznak. A diákok szerint ez felerősítheti az iskolai agressziót, az úgynevezett bullyingot a fiatalok körében. „Az iskola egy olyan közeg, ahol a diákok formálódnak. Ez az egyik első kapcsolatuk a családon kívüli környezettel. Éppen ezért a kisebbsségi kategóriákba tartozó diákoknak az elfogadása elsősorban a tanárok támogatásán múlik” – érvelnek a sokszínűség mellett. „Amikor az iskolai látogatást szeretnénk ösztönözni, akkor automatikusan arra is gondolunk, hogy a tanár barátságos környezetet teremt az osztályteremben. Ennek alapjául az elfogadás, a kommunikáció és a megértés szolgál” – mondta Miruna Croitoru.

A közlemény kiemelte, hogy a diákok „drasztikusan bírálják” azt is, hogy a hittan választható érettségi tantárgy legyen. „Románia az egyetlen olyan európai ország ahol a diákoknak arra van lehetőségük, hogy visszalépjenek a vallásoktatástól, ahelyett, hogy a vallásoktatás legyen opcionális. Ez azt mutatja, hogy bár a romániai oktatásnak egy laikus, demokratikus és független rendszeren kellene alapulnia, még mindig támogatják ennek a tantárgynak a fundamentális oktatását” – ecseteli a tanulók érdekképviselete, hozzátéve, hogy kevés eset van amikor a diák úgy dönt, hogy visszalép a hittanórától. Rámutatnak arra is, hogy a vallásoktatásnak erkölcsi és elvi értékeket kellene átadnia a diákoknak, éppen ezért nem indokolt a klasszikus 1-tól 10-es jegyig terjedő osztályozása. A diáktanács emiatt is javasolta, hogy a vallásoktatás esetében jegyek helyett csak minősítést adjanak. A közlemény alapján tiszteletben kellene tartani, hogy ez egy választható tantárgy, és értelemszerűen valós párbeszédet kellen folytatni erről a diákokkal is a tanév kezdetekor. „Figyelembe véve a vallási meggyőződések sokaságát nem kellene ilyen formában tesztelni és felmérni. Vagy lehet 1-tól 10-ig terjedő skálán osztályozni a hitet és az értékeket?” – fűzte hozzá Croitoru.

Aggódnak az ideologizálás miatt

Azzal kapcsolatban, hogy a hittanoktatás nem egységes tananyag mentén zajlik, a Digi24 kikérte a Román Ortodox Egyház álláspontját, amelynek szóvivője, Vasile Bănescu azt mondta: minden egyház javasolhatott tankönyvet a vallásoktatáshoz, szerinte az érettségiztetés vagy azok alapján történne, vagy pedig az összes érintett egyház kidolgoz egy közös programtervet. A hírcsatornának adott interjúban azt is elmondta, hogy például azzal sem lenne probléma, ha a szexuális nevelés is választható érettségi tantárgy lenne, ugyanakkor nem mindegy, hogy ki és hogyan tanítja azt. „Nem a sokszínűség fogalmával van probléma. Nyilván létezik kulturális, etnikai és szexuális sokszínűség. Mint ahogyan az sem titok, hogy vannak, akik nem heteroszexuálisok. Nem ez a probléma. A probléma, hogy milyen tartalommal töltjük ezt fel. Az egyházak aggódnak egy ilyen tantárgy ideologizálása miatt. (…) Nem természetes, ha egy formálódó, 8-12 éves gyermeknek természetes modellként mutatják be a különböző szexuális irányultságokat. Ezt a hajlandóságot az iskolának nem kellene felébresztenie” – fogalmazott Bănescu.

A sokszínűség a vallásra is kiterjed

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke a Digi24-nek nyilatkozva elmondta: a sokszínűség fogalmának kiiktatása a tanügyi törvénytervezetből nem lenne üdvözlendő, hiszen a sokszínűség széles skálája kiterjed a vallási sokszínűségre is, ha pedig az oktatásban az nincs meg, az nagyon nagy probléma. „Észrevettem, hogy egyes szervezetek és egyházak kifejezetten a szexuális kisebbségek jogaira fókuszálnak, és zavarja őket minden olyan kifejezés, ami indirekt módon népszerűsítené a jogaikat. (…) Ebből adódnak az ilyen kérések is” – vélekedett Asztalos, aki leszögezte: mindenkinek jogában van felvállalnia az identitását, az iskolának pedig kritikus gondolkozásra kell nevelniük a gyermekeket, hogy azok képesek legyenek a helyes információt megkülönböztetni a tévestől, ebből a szempontból pedig a vallás értékeire is szükség van.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?