Néhány óra alatt egymilliárd eurót kapkodtak el az önkormányzatok

Az első órában 500 millió euróra érkezett pályázati kérés abból az összesen 2,8 milliárd eurós költségkeretből, amelyből a fejlesztési minisztérium finanszírozza az épületek és tömbházlakások energiatakarékossá, földrengésbiztossá és tűzbiztossá tételét – nyilatkozta Cseke Attila fejlesztési miniszter.

A helyreállítási alapból finanszírozott beruházásokra érvényes szabályok értelmében április elsején reggel 10 órakor indult a pályázás. A helyi és megyei önkormányzatok, illetve a központi hatóságok egyszerűen és átláthatóan, digitálisan pályázhatnak a minisztérium által biztosított felületen, szögezte le közleményében az RMDSZ.

Az első 100 kérés 30 perc alatt érkezett, 11 óráig pedig 500 millió euróra iktattak kérést a pályázók. Nem sokkal dél után újabb közleményben jelezte Cseke Attila tárcavezető, hogy a pályázati keretösszegből már több mint egymilliárd euró elfogyott.

Fotó: Borsi Balázs

„A rekordidő alatt benyújtott rengeteg kérés is azt mutatja, szükség volt a felújítási alapra, és szükség volt arra az intézkedésünkre is, amelynek köszönhetően sem a lakóktól, sem az önkormányzatoktól nem kérünk önrészt, a fejlesztési minisztérium 100%-ban finanszírozza a beruházásokat” – nyilatkozta Cseke Attila.

A letett pályázatok számát, illetve a fennmaradó költségkeretet valós időben lehet követni a minisztérium honlapján. Mint ismeretes, a helyreállítási alapból (PNRR) finanszírozza a fejlesztési minisztérium az eddigi legnagyobb épületfelújítási hullámot Romániában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?