Megyénként változó a tanügyi alkalmazottak oltottsági aránya - sok helyen nem nyithatnak ki az iskolák

Változatos az erdélyi megyék iskoláiban az oktatási intézmények alkalmazottainak átoltottsági aránya. Míg Bihar megyében kiemelkedően alacsony, addig Szilágy, Maros és Szatmár megyében meghaladja a 70 százalékot. Cikkünkben a beágyazott linkekre kattintva megtekinthetik megyei lebontásban minden tanintézmény alkalmazottainak oltottsági arányát.

Mint ismert, csak azokban a tanintézményekben kezdődhet meg hagyományosan az oktatás, ahol a munkaközösség átoltottsági aránya meghaladja a 60 százalékot, ezt Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter jelentette be péntek reggel. A legtöbb megye főtanfelügyelősége már összeállította a frissített listát, amelyben az egyes tanintézmények helyzetét ismertetik.

Bihar megyében nem jó a helyzet

Bihar megyében a tanintézmények kevesebb mint fele nyithat ki hétfőn. A megye 202 iskolája és óvodája, valamint napközi otthona közül csupán 59 teljesíti ezt a feltételt, vagyis a tanintézmények 29 százaléka.

A városi iskolákban, óvodákban magasabb az átoltottság, Nagyváradon a harmadik legmagasabb – 74,39 százalékos – az átoltottsági arány az Ady Endre Elméleti Líceumban, de a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban 63,46 százalékos, a Szent László Római Katolikus Líceumban 60 százalékos, míg a Szacsvay Imre Általános Iskolában 67,39 százalékos.

Bihar megyében egyetlen olyan oktatási intézmény van, ahol az átoltottsági arány 100 százalékos, a Harangmezőn (Hidișelul de Sus) található Efrata óvodában. Van továbbá három olyan vidéki óvoda is, ahol egyetlen alkalmazott sem kapta meg a koronavírus elleni oltást. A részletes lista IDE klikkelve böngészhető.

Szatmár megyében magas az átoltottság

A partiumi megyében működő 126 tanintézmény közül mindössze 30 egységben alacsonyabb 60 százaléknál az átoltottsági arány, tehát az iskolák és óvodák 76,2 százalékában jelenléti oktatással folytatódik a tanév hétfőn.

Illusztráció | Fotó: Pixabay

A szatmárnémeti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában 66,6 százalék, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban 88,04 százalék, a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban 64 százalék, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban 79 százalék, a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceumban 90 százalék az alkalmazottak oltottsági aránya.

A magyar tannyelvű iskolák közül csupán a dobrai Györfi Endre Általános Iskola alkalmazottai körében rendkívül alacsony, csupán 25 százalékos az átoltottsági arány, így itt a gyermekeknek hétfőn online rendszerben kezdődik meg az oktatás. Az intézmények listája ITT tekinthető meg.

Maros megyében az intézmények 78 százaléka kinyit

A Maros Megyei Főtanfelügyelőség által közzétett, pénteken aktualizált adatok szerint a megye 181 oktatási intézménye közül 40 egységben online tanrendben kezdődik el az oktatás. A marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumban az alkalmazottak 91,3 százaléka kapta meg a koronavírus elleni oltást, a Bolyai Farkas Főgimnáziumban 72,82 százalék. Az Alexandru Papiu Ilarian Főgimnáziumban az alkalmazottak 80,28 százaléka, míg az Unirea Főgimnáziumban 76,6 százalékuk kapta meg az oltást.

Online tanredre tér át azonban a szovátai Domos Kázmér Iskolaközpont, ahol az alkalmazottaknak mindössze 34,58 százalékát oltották be. A nyárádszeredai Bocskai István Elméleti Líceumban is hasonló a helyzet, ott az alkalmazottak 54,76 százaléka oltott. Erdőszentgyörgyön a Szent György Technológiai Líceumban 74,23 százalék az átoltottság, így ott járhatnak iskolába a tanulók. A Maros megyei tanintézmények listája IDE kattintva érhető el.

Szilágy megyében az iskolák negyedében lesz online tanrend

Szilágy megye 105 oktatási intézménye közül mindössze 27-ben, vagyis az iskolák és óvodák 25,7 százalékában nem kezdődhet meg a hagyományos módon az oktatás.

A kizárólag magyar nyelvű oktatást nyújtó Zilahi Református Wesselényi Kollégiumban hétfőtől várják a diákokat az iskolába, mivel az alkalmazottak átoltottsága 92,1 százalékos. A szintén zilahi, magyar nyelvű oktatást is nyújtó Silvania Főgimnáziumban szintén, ott 90,4 százalék az átoltottság. A teljes lista ITT érhető el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg