Hivatalos: fertőzési rátától függetlenül nyitva maradnak a tanintézmények

Az egyes településeken mért koronavírus-fertőzési rátától függetlenül nyitva maradnak az iskolák országszerte – döntötte el csütörtöki ülésén az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU).

Az online tanrendre történő áttérésről a tanintézmények vezetése dönthet az iskolában kimutatott új fertőzéses esetek számának függvényében. Hozzátették, hogy az intézkedésekről az egészségügyi és az oktatási szaktárca közösen rendelkezik majd.

A két minisztérium jelenleg érvényes 5.196/1.756/2021-es számú rendelete tehát az új szabályokkal módosul, amelyek alapján továbbra is a járványügyi biztonsági intézkedések figyelembevételével zajlik az oktatás.

A CNSU határozata szerint a járványügyi előírások szerint továbbra is jelenléti oktatás zajlik minden bölcsődében, óvodában, iskolában függetlenül attól, hogy az adott településen mekkora a fertőzési ráta. A jelenléti oktatást csak abban az esetben lehet felfüggeszteni, hogy ha a tanintézményben vagy az egyik csoportban kimutatják a fertőzést.

Javasolják a nem invazív, nyálból vett minta alapján alkalmazott gyorstesztek használatát a tanintézményekben mind az óvodások, iskolások, pedagógusok, mind pedig a kisegítő személyzet számára annak érdekében, hogy az intézményekben folyamatosan vizsgálják a járványügyi kockázatot. Hozzáteszik, hogy az illetékes ellenőrző szervek is ennek érdekében vizsgálódnak majd.

A CNSU azzal is megbízta az egészségügyi minisztériumot, hogy az országos gyógyszer- és orvosi eszközügynökségen keresztül az európai uniós piacon kutassa fel azokat a gyorsteszteket, amelyeket a diákok és a tanügyi alkalmazottak tesztelésére használhatnak a jövőben.

(Címlapkép: Kulcsár Mária)

Kapcsolódók

Kimaradt?