FRISSÍTVE – Megszavazta a parlement a jövő évi költségvetést

FRISSÍTVE: Megszavazta csütörtökön a parlament a jövő évi állami költségvetésről, illetve a társadalombiztosítási költségvetésről szóló törvény tervezetét. Az előbbi jogszabály 294 támogató és 120 elutasító szavazatot kapott. Utóbbit 291 törvényhozó támogatta és 119 ellenezte. A két törvényt az elnöki hivatalba küldik kihirdetésre.

Kelemen Hunor: a költségvetésbe belefoglalt tervek adják a kormányzás tartalmát

A csütörtökön elfogadott jövő évi költségvetés legfontosabb tételeiről is beszélt Kelemen Hunor a 10 perc Bukarest kormányzati tájékoztató 2021-es évi utolsó adásában. A miniszterelnök-helyettes rámutatott, hogy egy olyan költségvetést raktak össze, amelyben a nyugdíjak nőnek, a kisnyugdíjasok egyszerű támogatást kapnak, amelyben a minimálbér növekedni fog, és amelyben jelentős fejlesztésekre van fedezet. 

Azon túl, hogy a tanügyben és az egészségügyben lesz egy kis bérnövekedés, amennyit megbír a költségvetés, a költségvetés összerakásakor vigyáztak arra, hogy az önkormányzatok ne veszítsenek. „A személyi jövedelemadó 100 százalékban ismét az önkormányzatoknál marad” – tette hozzá Kelemen Hunor.

Az RMDSZ 2021-ben javasolta először, hogy a jövedelemadó két százaléka a helyi és megyei önkormányzatok által működtetett színházak, bábszínházak, operák és filharmóniák fenntartását szolgálják. Ez a 2022-es év költségvetési törvényében is szerepel.

A miniszterelnök-helyettes kiemelte, hogy megyei utak fejlesztésére 600 millió lejt szánnak a jövő év közepéig, de ezt az összeget az év második felében kiegészítik, hiszen Erdélyben, Székelyföldön sok út javításra és felújításra szorul. 

„Ezek azok a tervek, amelyek a kormányzást értelmessé teszik, amelyek a kormányzásnak megadják a tartalmát” – összegzett Kelemen Hunor.

 A szövetségi elnök a 10 perc Bukarest kormányazti tájékoztató legfrissebb kiadásában ismertette a főbb tudnivalókat.

10 perc Bukarest - 30. adás Pe scurt din București – episodul 30.

Napra pontosan egy évvel ezelőtt tettük le az esküt, és kezdtük el a kormányzást. Sok minden történt azóta, politikai válság, kiszámíthatatlanság az egyik oldalon, jelentős beruházások, fejlesztések a közösségünk javára a másik oldalon. A fejlesztési alap, az általunk kezdeményezett Anghel Saligny program szerte az országban javítani fog az emberek életszínvonalán. Elsőként kezdeményeztük már júniusban az energiaárak befagyasztását. Elfogadtattuk, hogy sürgősen lehessen beavatkozni medvetámadás esetén. Sok településünknek biztosítjuk mostanra a jogot a zászló és címer szabad használatára. Kórházépületeket, sportkomplexumokat, uszodákat, művelődési házakat építünk és újítunk fel, bölcsődeépítési programot kezdeményeztünk. A 10 perc Bukarest kormányzati tájékoztató idei utolsó, évet összegző adásában a megvalósításaink mellett a jövő évi költségvetés elfogadásáról is beszélek, amelyben nőni fognak a nyugdíjak, egyszeri támogatást kapnak a kisnyugdíjasok, nő a minimálbér, és a legfontosabb közösségfejlesztési programjainkhoz is megszereztük a támogatást. Mindannyiunknak kívánok békés, áldott karácsonyt, boldog új esztendőt, és kérem, vigyázzunk magunkra, egymásra!

Közzétette: Kelemen Hunor – 2021. december 23., csütörtök

Az USR az Alkotmánybírósághoz fordul 

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) megtámadja az alkotmánybíróságon a jövő évi költségvetésről szóló törvényt – jelentette be csütörtökön a parlamentben a párt alelnöke. Dan Barna kifogásolta, hogy a törvényhozók elfogadták a „szélsőségesek” módosító javaslatait, de nem szavazták meg az USR egyetlen indítványát sem. Kijelentette: szerinte a jogszabály diszkriminál, mert csak azoknak a polgároknak kedvez, akik a kormánypártokra szavaztak, az USR-s polgármesterek által vezetett közösségeknek pedig egyáltalán.

Fotó: Agerpres

„Elfogadhatatlan, hogy Románia költségvetését háborús zsákmányként kezeljék” – méltatlankodott Barna. Az USR az egyetlen demokratikus ellenzék, és minden rendelkezésére álló parlamenti és demokratikus eszközzel harcolni fog, szögezte le.

„Az USR nyitottnak mutatkozott megoldást találni arra, hogy ne csak a PSD szavazóinak érdekeit szolgálja a költségvetés, és tegnap este sikerült is erről megállapodni. Ma reggel Marcel Ciolacu és Florin Cîţu közölte velem, hogy már nem érvényes a megállapodás, amely szerint minden román állampolgár részesült volna a költségvetési forrásokból” – fűzte hozzá az USR alelnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?