Csütörtökön szavaz a parlament a jövő évi költségvetés tervezetéről

Csütörtökön vitatja meg a parlament az államháztartási törvény és a társadalombiztosítási törvény tervezetét – jelentette be hétfő este Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke a két házbizottság együttes ülését követően.

Illusztráció | Fotó: AgerpresA parlamenti képviselők kedden déli 12 óráig nyújthatnak be módosítási javaslatokat a két törvénytervezethez. Kedden 14 órától kezdődően a parlamenti bizottságok vitatják meg a tervezeteket, majd csütörtökön a plénumban vitáznak, és szavaznak róluk a törvényhozók.

A szenátus hétfői ülésén már elfogadta a jövő évi költségvetés sarokszámait rögzítő törvény tervezetét. A jogszabályjavaslatot 82 támogató, 13 ellenszavazattal, 26 tartózkodás mellett fogadta el a felsőház.

A kormány hétfői ülésén fogadta el a 2022-es államháztartási törvény és a társadalombiztosítási törvény tervezetét, és tovább küldte a parlamentnek. A tervezet értelmében 2022-ben Románia GDP-arányos költségvetési hiánya 5,8 százalékos lesz, az állami bérkiadások pedig a GDP 8,8 százalékát teszik ki. 2023-ra 4,4 százalékos államháztartási hiányt és 8,2 százalékos bérkiadásokat becsültek. A GDP-arányos államadósságot 2022-re 49,8 százalékosra tervezik.

Kapcsolódók

Kimaradt?