Miklós Zoltán: a jövő évi költségvetés kedvez az intézményi stabilitásnak és a gazdasági fejlődésnek

Elismerően nyilatkozott a jövő évi költségvetésről a tervezet szerdai parlamenti vitáján Miklós Zoltán RMDSZ-es képviselő.

A politikus kifejtette: a büdzsé az egészségügyi és az energiaválság kihívásaihoz igazodik, ugyanakkor a deficithez és az államadóssághoz kapcsolódó célkitűzéseket szem előtt tartva „viszonylag óvatos” a kiadásokkal. Értékelése szerint a jövő évi költségvetés biztosítja a hatóságok működését, nem hanyagolja el a közberuházásokat, kedvez az intézményi stabilitásnak és a gazdaság növekedésének. Ezért az RMDSZ megszavazza a tervezetet – jelentette ki Miklós Zoltán.

Fotó forrása: RMDSZ

A képviselő a költségvetés pozitívumai között említette a nyugdíjak emelését, az energiadrágulásnak kiszolgáltatott fogyasztók támogatását és a helyi önkormányzatok finanszírozását. Emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ javaslatára jövőre is sikerült forrásokat előteremteni az előadóintézmények működtetésére.

A politikus ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy növelni kell az adóbehajtás hatékonyságát, mert Románia nagyon lemaradt uniós viszonylatban ezen a téren. Erre szerinte megoldást nyújthat a digitalizálás, az adószabályok egyszerűsítése és átláthatóbbá tétele.

A képviselő a speciális nyugdíjak jelentette gondok megoldását prioritásnak nevezte. Szerinte nem is a juttatások kifizetéséhez szükséges 2 milliárd euró jelenti a problémát, hanem az, hogy nem a társadalmi szolidaritás és a hozzájárulás elvén alapulnak.

Miklós Zoltán a 2022-es év kihívásai közé sorolta a népességfogyást megfékező, a gyermekvállalást ösztönző, családközpontú közpolitikák kidolgozását, az uniós alapok hatékony lehívását, az országos helyreállítási tervben foglalt reformok megvalósítását és az Anghel Saligny településfejlesztési program fojtatását.

Kapcsolódók

Kimaradt?