Novák Csaba Zoltán: az 1989-es forradalom a mi közös forradalmunk

Az 1989-es forradalomra emlékezett a parlament a szenátus és képviselőház együttes ülésen. Novák Csaba Zoltán Maros megyei szenátor felszólalásában elmondta: „a szocializmus időszakában, különösen az úgynevezett „aranykorban”, a román társadalom súlyos szegénységgel és elszigeteltséggel küzdött, az állampolgárokat számos alapvető jogaiktól fosztották meg. Ezzel egy időben a romániai magyar közösségre egy példátlan asszimilációs nyomás nehezedett.

Ezelőtt 32 évvel Temesváron felgyulladt az első szikra, amely néhány nappal később meggyújtotta a forradalom lángját. A Ceaușescu-diktatúra elleni harcban aktívan részt vettek a romániai nemzetiségek is. 1989-ben magyarok és románok együtt harcoltak a diktatúra ellen, együtt álltak sorfalat a golyókkal szemben Temesváron, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Brassóban. A két nemzeti közösség együtt teremtette meg a demokrácia alapjait. Az 1989-es forradalom ideje alatt egy olyan erős egységtudat alakult ki a kommunista rendszer leváltásával szemben, amely felülmúlta az etnikai hovatartozást.”

Fotó: RMDSZ

„Az RMDSZ az első politikai alakulatok között volt, amely stratégiai partnerséget szorgalmazott az észak-atlanti struktúrákkal, és jelentős szerepet játszott Romániának az Európai Unióhoz történő csatlakozásában, fontos szereplője volt az ország demokratizálódásának. Ma, 32 év után, a világjárvány okozta krízisben az RMDSZ vállalta a kormányzás felelősségét és biztos partnerként dolgozik azon, hogy Románia egy modern, stabil és demokratikus értékeket képviselő ország maradjon az Európai Unióban” – jelentette ki beszédében a Maros megyei szenátor.

Kapcsolódók

Kimaradt?