Maratoni ülésen szerda éjszaka elfogadta a parlament a jövő évi költségvetés tervezetét

A képviselőház és a szenátus együttes plénuma cikkelyenként elfogadta szerda éjjel a 2022-es költségvetés tervezetét és a fő-hitelutalványozók büdzséjét tartalmazó függelékeket. A végső szavazást csütörtökre ütemezte be a parlament.

A hat órán át tartó plenáris ülésen jóváhagyták többek közt az Államelnöki Hivatal, a Kormányfőtitkárság, a Képviselőház, a Szenátus, az egyes minisztériumok, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), a Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE), a Kormányőrség (SPP), a Különleges Távközlési Szolgálat (STS), az Állandó Választási Hatóság, a Román Rádiótársaság (SRR), a Román Televíziótársaság (SRTV) és a kormányzati ügynökségek büdzséjét.

Fotó: MTI

A plénum több módosítást jóváhagyott, amelyeket előzőleg negatívan véleményeztek a pénzügyi bizottságok. Ezek közül az egyik arra vonatkozik, hogy a Kormányfőtitkárság költségvetését kiegészítik a templomok felújítására, illetve a Besszarábiai Metropólia működésére szánt összegekkel.

Az egyik módosítást Alfred Simonis, a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője, a másikat George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselőházi frakcióvezetője javasolta.

Az Alfred Simonis által beterjesztett javaslat értelmében a Kormányfőtitkárság 2022-es büdzséjét 160 millió lejjel pótolják ki, amelyet a kötelezettségvállalási előirányzatokra és a vallási felekezetek támogatására fordítanak.

A George Simion által benyújtott módosítás értelmében további 4,8 millió lejjel bővítik ki a Kormányfőtitkárság költségvetését, ezzel az összeggel a Besszarábiai Metropólia működését támogatják.

Több, a kórházi, közúti és iskolai infrastruktúra feljavítását célzó módosító javaslatot ugyanakkor elvetett a plénum.

A törvényhozó testület csütörtökön tartja a végszavazást a 2022-es költségvetés tervezetéről.

Kapcsolódók

Kimaradt?