Erdélyben nyílt meg az első regionális italcsomagolás-számoló és -válogató központ

Még egy nap, és indul a betétdíjas visszaváltási rendszer Romániában. Megnyitotta hétfőn az ország első regionális italcsomagolás-számoló és -válogató központját a betétdíjas visszaváltási rendszert működtető RetuRO SGR Rt. a Kolozs megyei Bonchida község ipari parkjában. Egybehangzóan történelmi pillanatnak nevezték ezt Marcel Ciolacu miniszterelnök, Gemma Webb, a RetuRO Rt. ügyvezető igazgatója, Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter és a gyártók képviselői a megnyitón.

„A mai Románia egyik legösszetettebb újrahasznosítási projektje infrastruktúrájának alapjait tesszük le” az első számláló-válogató központ megnyitásával – emelte ki Gemma Webb, a RetuRO SGR Rt. vezérigazgatója beszédében a bonchidai italcsomagolás-válogató és -számlálóközpont hétfői megnyitóján.

Fotó: RetuROAz italcsomagolások szelektív gyűjtése és újrahasznosítása irányába vezeti ez Romániát, és „kollektív cselekvésre ösztönöz a zöldebb jövőért”, magyarázta a vezérigazgató.

Nemcsak strukturális, kulturális változást is jelent

A rendszer „80 ezer csomagolóanyag-visszavételi pontot foglal magában, 19 millió román állampolgárt foglal magában, elkötelezett állampolgárokat, 1500 italgyártót és importőrt, 17 regionális számláló és válogató központot, amilyen ez is, ahol ma állunk. Tehát ez a rendszer” – fejtette ki a vezérigazgató a hétfői megnyitón a bonchidai ipari parkban, ahol helyet kapott a válogató és számláló központ.

Fotó: Székely ZitaKét része van annak, hogy megváltozzon Románia hozzáállása az újrahasznosításhoz, mondta Gemma Webb, az első lépes az infrastruktúra megteremtése. A strukturális változás pedig lehetővé tesz egy kulturális változást: a felelősség kialakítását és a cselekvést az újrahasznosítás érdekében.

Megkönnyíti az újrahasznosítást

Mint Gemma Webb elmondta, a betétdíjas rendszer elérhetővé teszi és megkönnyíti minden romániai számára az újrahasznosítást, és a strukturális változás első lépése a bonchidai központ megnyitása. „A cél egy kulturális változás, hogy az újrahasznosítás a hétköznapok része legyen mindenki életében” – hangsúlyozta a vezérigazgató. Kiemelte, ahhoz, hogy sikerüljön az elképzelés, közös fellépésre van szükség. Mind mondta, Németországban és Norvégiában hasonló rendszerek bevezetése megváltoztatta a hulladékmenedzsmentet, azt ahogyan az emberek a gondolkodnak és viszonyulnak a környezethez.Fotó: Székely Zita„Egy PET-palack visszavitele a környezettel való törődés gesztusa, állásfoglalás a környezet védelméért, ezt akarjuk megismételni Romániában” – magyarázta. Hozzátette, a következő 12 hónapra a cél az italcsomagolások legalább 65 százalékát újrahasznosítani, amihez, ismételte: az emberek viszonyulása kell változzon. Beszámolt arról is, hogyan haladtak az elmúlt évben: összeállt a RetuRO csapata, 85 millió eurós anyagi alapot szereztek, rekordidő alatt elkészült az internetes platformja a rendszernek, 80 százaléka az italgyártóknak regisztrált a betétdíjas rendszerbe, partnereket találtak a 17 központ technikai felszerelésére, valamint a szállításhoz, a lakosságnak szóló kampányt szerveztek.

Videóbejelentkezésében Marcel Ciolacu miniszterelnök  történelmi eseménynek nevezte a bonchidai központ megnyitását.

Fotó: Székely Zita„Az első regionális begyűjtőközpont megnyitása az országos program hivatalos elindítását jelzi. Ez az eddigi legambiciózusabb körforgásos gazdasági beruházás megvalósításának történelmi pillanata” – fogalmazott a kormányfő. Hozzátette, a kormány és a magánszféra összefogásából jött létre ez az egyik legfontosabb romániai vállalkozás. Az államnak a környezetvédelmi minisztérium révén 20 százalékos részesedése van a vállalatban.

Eddig 13 ország vezette be a rendszert, ehhez csatlakozik Románia is, az ország pedig esettanulmány szerepét is betölti a többiek számára, hisz méreteiben is óriási a vállalkozás: évi hétmilliárd italcsomagolás újrahasznosítását tűzte ki célul. A rendszer elindítása egyrészt kulturális változást jelent, másrészt gazdasági haszna van, emelte ki Ciolacu.

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter az eseményen kijelentette, hogy a látottak alapján bizakodóan várja a visszaváltási rendszer november 30-i beindítását.

Fotó: RetuRO

„A legújabb technológiát alkalmazza ez a beruházás, és azt hiszem, készen állunk a rendszer beüzemelésére” – fogalmazott a politikus. Kiemelte ez az első állami és magán közös vállalkozás, ami sikertörténet. Mircea Fechet megköszönte Tánczos Barna korábbi miniszternek is a segítséget a projekt kidolgozásában.

Az utazás még csak most kezdődik

Julia Leferman, a Romániai Sörfőzők a Könyezetért Egyesületének vezérigazgatója beszédében elmondta, készen állnak, hogy 30-ától kezdjék a betétdíjas rendszer logójával ellátott csomagolások gyártását, amelyek várhatóan januártól kerülnek majd a polcokra. Úgy gondolja, lesznek majd problémák, amikre megoldásokat fognak keresni. Az Üditőital-gyártók a Fenntarthatóságért Egyesület elnöke, Alice Nichita is azt hangsúlyozta, az utazás még csak most kezdődik. Minden a gyártók ambícióiból indult, és az elméleti résztől a gyakorlatihoz kerülnek 2024-ben.

Fotó: Székely Zita
Luiza Neag, a Kiskereskedők a Környezetért Egyesület elnöke kiemelte, a kiskereskedők meghatározó szerepet játszottak és játszanak a tájékoztatásban, hiszen ők az elsők, akik a klienssel találkoznak, így a bolt már nemcsak a vásárlás helyszíne.

Tánczos Barna: ígéretes a kezdet

Tánczos Barna szenátort, korábbi környezetvédelmi minisztert is felkérték a színpadra.
„Mindig szerettem megvalósíthatatlan dolgokról álmodozni” – mondta Tánczos, aki szerint egy ilyen megvalósíthatatlannak tűnő elképzelés volt először a betétdíjas rendszer is.

Fotó: Székely ZitaElmondta, örököltek egy kormányhatározatot Mircea Fechettől, amikor átvette a környezetvédelmi tárcát. Ezek után kellett kidolgozniuk a rendszert. „Nehéz idők voltak. Sok tárgyalás volt. Olyan partnerek ültek egy asztalnál, akik nem szoktak” – emlékezett vissza a korábbi miniszter, akinek vezetése alatt tűzték ki a 2023. november 30-i kezdést.Tánczos úgy véli, most már kellőképpen szilárd az alap, a továbbiakhoz pedig türelmet es bölcsességet kívánt a kezelőnek. A válogató- és számláló központ megtekintése után a Maszolnak elmondta, „ígéretes”, amit látott, de még sok munka van hátra.

Körbevezetés a központban

A megnyitón meg is lehetett tekinteni, hogyan működik a bonchidai központ. Első lépésként ki lehetett próbálni egy átvevőpontot, ahol bemutatták, hogyan ad a bedobott palackért a gép egy vouchert , amit a boltban lehet pénzre váltani.

Fotó: RetuROA látogatás vezetője elmagyarázta, három futószalagon történik a válogatása és számlálása a PET-palackoknak és alumínium csomagolásoknak. A negyedik futószalag az üvegeké.

Fotó: Székely ZitaAmennyiben nem ép, összenyomódott a műanyag vagy fémcsomagolás, és kidobja a válogató gép, akkor azt manuálisan olvassák be a dolgozók utólag. Ha bekerül egy üveg a műanyagok közé, és így a nem megfelelő futószalagokra, az is kiszűrődik, és nem jut tovább a futószalag végénél, magyarázta a látogatás vezetője.

Fotó: Székely ZitaA vonalkódok alapján válogat a gép, és minden adat bekerül a rendszerbe. Egy kapcsolótáblát mutatva az egyik dolgozó elmagyarázta: amint beszkenneli a gép a vonalkódot, azonnal regisztrálja az információt a rendszerbe, hogy például: PET-palack, amiben narancslé volt, amit ebben és ebben a székelyudvarhelyi üzletben vásároltak. A számlálás után következik a bálázás.

Fotó: Székely Zita

A körbevezetésen elmondták, egyelőre a csarnok egyik felét rendezték be, a másik fele a meglévőnek a tükörképe lesz. Ott üzemelik be majd a gépeket a korábban tervezett marosvásárhelyi központ helyett. A közvetkező regionális központ egyébként Temesváron nyílik majd.

November 30-ától indul a betétdíjas visszaváltási rendszer, ami azt jelenti, hogy 50 banis betétdíjat kell fizetni az üzletekben vásárolt olyan italokért (víz, üdítő, sör, cider, bor, tömény italok), amelyeknek már az SGR-logóval ellátott csomagolásuk van. Az ital elfogyasztása után a vásárlók a csomagolást leadhatják az üzletekben vagy azok közelében létrehozott visszaváltási pontoknál, és a pénztárgépes nyugta felmutatása nélkül visszakapják a betétdíjat. Fontos, hogy a csomagolások épek legyenek, hiszen csak így olvasható le a vonalkód. Ezek a termékek, amelyek a betétdíjas visszaváltási rendszer részét képezik, a rendszer november 30-i indulását követően több hónap alatt fokozatosan kerülnek a boltok polcaira, attól függően, hogy a piacon milyen készletek állnak rendelkezésre a visszaváltási rendszerben nem szereplő, korábban csomagolt termékekből. A RetuRO ezért azt javasolja a lakosságnak, hogy ne halmozza fel a kiürült italcsomagolásokat, mert ezeket nem fogadják el a visszavételi pontokon, mivel nem szerepel rajtuk a betétdíjat igazoló SGR-logó. A rendszerbe nem tartozó italcsomagolások továbbra is visszavihetők a hagyományos szelektív gyűjtőpontokra.
A visszaváltási rendszert működtető RetuRO vállalat teljes egészében a rendszer további fejlesztésére fordítja az esetleges nyereségét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?