Marosvásárhely: Az engedélyek beszerzésénél tart az égési sérültek központjának ügye

Lassan halad az égési sérülteket ellátó marosvásárhelyi központ kialakítása. Előbb a telek ügyét kellett rendezni, most pedig az építkezési engedélyek beszerzése zajlik. A kórház szerint a polgármesteri hivatalra várnak, az önkormányzat azonban várja a kórháztól a szükséges dokumentumokat az engedélyek kibocsátásához.

A közel tíz éve elkezdett projekt megvalósításának egyik legnagyobb akadálya a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórházhoz tartozó telek rendezésének ügye volt, amelyre tervezik megépíteni az új létesítményt. Az összesen húsz hektárnyi terület azonban csak a múlt hónapban került az egészségügyi intézmény kezelésébe. Az egyik építési engedélyt a novemberben kiadták, de a polgármesteri hivatal által kiadandó újabb engedélyekre van még szükség – nyilatkozta a sajtónak Mariana Negoiță, a kórház szóvivője.

„A Maros Megyei Tanács határozatának köszönhetően az építkezéshez szükséges terület átkerült a kórház kezelésébe. A következő lépésként le kell adnunk a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalhoz a teljes dokumentációt, hogy megkapjuk az épület építési engedélyét. Novemberben már megkaptuk az egyiket, valamint a jelenlegi kórház és az építendő központ közötti átjáró létrehozásához, megszervezéséhez szükséges engedélyt” – tájékoztatott a kórház szóvivője.

Fotó: Maros megyei kórház

„Idén november 16-án nyújtották be az égési sérüléseket ellátó központ és az épületek közötti átjáró építésével kapcsolatos két dokumentációt. Az építési engedély kiadásához szükséges nyolc dokumentumokból viszont eddig csak egyet kaptunk meg december 22-én” – jelentette ki Cristina Pruteanu, a marosvásárhelyi városháza szóvivője. Hozzátette, az építkezési engedélyt akkor fogja megkapni a kórház, ha minden dokumentumot maradéktalanul lead.

A bukaresti Colectiv klubban történt tragédia után a kormány egyik prioritása lett, hogy Romániában öt nagy központot építsenek az égési sérültek ellátására, kettőt Bukarestben, egyet pedig Marosvásárhelyen, Iașiban és Temesváron. Ekkor döntöttek a hatóságok a projekt megvalósítása mellett, főleg hogy a Világbank 2012 óta kínál finanszírozási megoldást erre a célra.

A mintegy 300 millió lej összértékű marosvásárhelyi központ alagsorból, földszintből, négy emeletből és egy technikai emeletből áll majd. Az épület rendelkezik majd 15 hellyel a kezelőben, 25 műtővel, 44 intenzív terápiás ággyal, egy helikopter-leszállópályával, valamint adminisztratív helyiségekkel.

Kimaradt?