Lockheed Martin helikoptereket vásárolna a katasztrófavédelmi főfelügyelőség

Egyelőre kérdéses, hogy létrejön-e a 273 millió eurós üzlet.

A lengyel PZL Mielec a katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU) által mentőhelikopterek vásárlására kiírt közbeszerzési eljárás nyertese. A repülőgépgyártó amerikai Lockheed Martin tulajdonában levő vállalat 272,84 millió euróért szállít le 12 multifunkcionális helikoptert. Ezek közül 8 szárazföldi, 4 pedig tengeri mentési feladatok elvégzésére alkalmas.

Egyelőre nem biztos, hogy az üzletet nyélbe ütik, a közbeszerzési eljárás egyik résztvevője ugyanis óvást nyújtott be. Az olasz Leonardo 299 milliót kért 12 helikopterért, ami 9,58 százalékkal magasabb a győztes árajánlatnál, Az olaszok arra hivatkozva támadták meg az IGSU döntését, hogy az nem kért tőlük egy második, kedvezőbb ajánlatot.

A versenytárgyalásra benevezett az Airbus Helicopters Románia is. Az IGSU az Airbus ajánlatát azért utasította el, mert csak 8 helikopterre vonatkozott. Ezek egységára egyébként is jóval magasabb lett volna, mint a konkurenseké. Az Airbus 31,59 millió kért egy szárazföldi helikopterért, míg a PZL Mielec 22,72, a Leonardo pedig 24,35 milliót.

Az óvásokat elbíráló országos tanács (CNSC) egyelőre nem döntött a Leonardo bedványáról.

(Nyitókép: Facebook/Lockheed Martin)

Kapcsolódók

Kimaradt?