banner_mHDmzQnh_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_wHx3GucY_webbanner_300x250.gif

Iaşi megyében emberéletet követelt az árvíz, Fehér megyére vörös riasztást adtak ki

Az elmúlt 24 óra felhőszakadásai 12 megye 29 településén okoztak áradásokat, a Iaşi megyei Hândreşti faluban pedig holtan találtak egy férfit egy patak medrében – tájékoztatott kedd reggel az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU).

A közlemény szerint a következő megyék érintettek: Fehér, Brassó, Krassó-Szörény, Dâmboviţa, Dolj, Hunyad, Iaşi, Máramaros, Maros, Neamţ, Prahova és Temes. A katonai tűzoltóknak 29 házból, 107 udvarból és 21 pincéből-alagsorból kellett kiszivattyúzniuk a vizet, és több kidőlt fát kellett eltávolítaniuk az utakról.

Az IGSU közlése szerint rendkívüli helyzeteket Fehér, Dâmboviţa, Iaşi és Neamţ megyéből jeleztek, ahol több személyt ki kellett menekíteni az elárasztott épületekből vagy területekről, az elárasztott úttesten fennakadt gépkocsikból. A Iaşi megyei Hândreşti faluban egy patakmederben holtan találtak egy 47 éves férfit, akit valószínűleg az ár sodort el.Legények a gáton | Illusztráció: IGSU Facebook-oldal

Több országúton és megyei úton teljesen, vagy részlegesen le kellett zárni a forgalmat az úttestre zuhant fák, ágak és a víz által lemosott hordalék, illetve a megrongálódott hidak miatt. Többek között az 1-es országút Prahova megyei szakaszán, a DN74-esen és DN75-ösön (Fehér megye), DN57-esen (Krassó-Szörény megye), a 68A országúton (Temes megye) adódtak problémák, de gondok voltak Krassó-Szörény, Hunyad, Temes és Neamţ megyében több megyei úton is.

Maros és Neamţ megyében 22 településen rongálódott meg az áramhálózat, közel 7000 fogyasztó maradt ideiglenesen áram nélkül. Az IGSU tájékoztatása szerint Fehér, Brassó, Dâmboviţa és Prahova megye több településén még zajlik a kármentés.

Közben az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) harmadfokú (vörös jelzésű) árvízriasztást adott ki kedd reggel az Aranyos folyó és a Gógy-patak Fehér megye területére eső vízgyűjtő medencéjére. A szakemberek szerint délután 3 óráig a hirtelen lezúdult csapadék miatt nagy hozamú víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, nő a folyóvizek szintje, villámárvizek alakulhatnak ki, a vízállás meghaladhatja a harmadfokú készültségi szintet az Aranyoson, valamint mellékfolyóin és a Gyógy-patakon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?