Helikopter-leszállópályát alakítanak ki a zilahi megyei kórház tetején

Két éve épült meg az első rohammentős (SMURD) helikopter-leszállópálya a Szilágyságban, a zsibói tűzoltóság területén. A Szilágy Megyei Tanács a második megépítését tervezi a Zilahi Megyei Sürgősségi Kórház legmagasabb, B szárnyának tetőzetére, hogy a súlyos állapotban lévő betegeket, sérülteket minél rövidebb idő alatt eljuttassák a megyei kórház sürgősségi részlegére (UPU).

A megyei tanács alelnöke, Szilágyi Róbert-István elmondta, idén tavasszal döntöttek a leszállópálya megépítéséről, elvégezték az épület műszaki tanulmányát, felmérték az egészségügyi intézmény szerkezetének erősségét, hogy a leszállópálya az épület tetején kapjon helyett.

„Rendkívül fontos lenne, hogy a helikopter minél hamarabb eljuttassa a gyors orvosi beavatkozást igénylő eseteket a kórházba, hogy kellő időben megkaphassák a megfelelő egészségügyi ellátást. Ezért minden szükséges lépést megteszünk, hogy Zilahon létrejöhessen a legmodernebb leszállópálya. Ehhez a szakemberek elkészítik a szükséges iratcsomót, és reméljük, hogy hat hónap alatt már működőképes lesz a SMURD helikopter-leszállópálya, aminek beruházását teljes egészében a megyei tanács fedezi” – nyilatkozta az alelnök.

A Zilahi Megyei Sürgősségi Kórház főépülete | Fotó: Kulcsár Mária

A zsibói SMURD helikoptere az ország észak-nyugati részén lévő megyékben (Máramaros, Szatmár, Beszterce, Bihar) több alkalommal is gyors beavatkozást biztosított sürgősségi helyzetek esetén az elmúlt két évben. A bázist hangárokkal, az egészségügyi személyzet számára kialakított munkaterekkel szerelték fel. A teljes beruházás 1 650 000 lejbe került, ennek finanszírozását is szintén a megyei tanács biztosította saját költségvetésből.

Dari Tamás prefektus a hónap elején részt vett a Zsibói Légimentő Bázis (POA) létrehozásának második évfordulóján tartott rendezvényen, amelyen a bázis kapitányától egy emlékplakettet kapott a Szilágy Megyei Prefektusi Hivatal támogatásáért. A SMURD-helikopter legénysége a két év során több ezer repülési órát, több mint 1000 küldetést hajtott végre, és csaknem 900 nehéz helyzetben lévő embert mentett meg.

„E két év megmutatta, hogy a döntés, miszerint Zsibón, az észak-nyugati régió központjában létesüljön egy ilyen típusú légibázis, előnyös volt, mind a megyénk lakói, mind a régió összes polgára számára. A légi támaszpont nagy előnye, hogy bármely földi járműhöz képest lerövidíti a beavatkozási időt és kritikus helyzetekben életeket ment, mert az életet olykor néhány másodperc választja el a haláltól. Egy újabb helikopterleszálló kiépítése a megyében minden bizonnyal a légi beavatkozások hatékonyságát növeli” – nyilatkozta a prefektus.

(Címlapkép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?