Mostantól gyorsabban jut el a helikopterhez a súlyos beteg Csíkszeredában

Elkészült Csíkszereda Székelyudvarhely felőli kijáratánál, a hegyivadász dandár egységéhez tartozó helikopter leszállóhoz vezető útszakasz, amelyet a rohammentők is használnak már több mint egy éve. A megbízó, Hargita Megye Tanácsa ma vette át az utat a kivitelezőtől.

Csíkszeredában még mindig nem a legelőnyösebb a helyzet akkor, ha egy beteg olyan súlyos állapotban van, hogy mentőhelikopterrel kell más város kórházába szállítani, ugyanis a megyei kórház közelében nincs alkalmas hely a légi jármű landolásához.

A helyzet mégis jelentősen javult az utóbbi hetekben: ugyan még mindig a város egyik végéből a másikba kell szállítani a súlyos állapotban lévő pácienst, de az távolságot legalább jó úton lehet megtenni, ugyanis felújították a hegyivadász dandár egységéhez vezető, korábban nagyon rossz állapotban lévő 1,2 kilométeres utat.

„Ennek azért van jelentősége, mert a szállítás folyamán a beteg ellátása szempontjából hosszú és értékes percek vesztek el a kátyúk kerülgetése miatt. A megyei kórház és a hegyivadász dandár helikopter leszállópályája közötti távolság több majdnem 8 kilométer, amelyet a mentőautó körülbelül 17 perc alatt tett meg eddig" – tájékoztatott Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezetője.  

Mint mondta, az új utat még nem tesztelték, de véleménye szerint jóval rövidebb idő alatt szállíthatják majd a beteget a helikopterhez, amely rendszerint Marosvásárhelyre indul tovább. A mentőszolgálat vezetője elmondta, sokszor az is nagy gondot okoz, ha nem tudnak a helikopterrel a beteg után jönni, ilyenkor a mentős orvosnak kell elkísérnie a beteget Marosvásárhelyre, az út jó esetben négy, de inkább öt órát tart. Eközben azonban nincs Csíkszeredában orvosos mentő, amely nagy gondot okozhat egy újabb súlyos beteg esetében.

Az út technikai átvételekor Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke elmondta, hogy csak ideiglenes megoldás annak felújítása, hiszen a végső cél, hogy a megyei kórház mellett alakítsanak ki helikopter landolására alkalmas helyet. Hozzátette, erre feltehetően még három vagy négy évet kell várni.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?