Továbbra is szabotálja a PNL a Bihar megyei tanács üléseit

Kvórumhiány miatt nem sikerült kedden megtartani a Bihar megyei tanács novemberi rendes ülését, mert a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 17 tagú frakciója testületileg távol maradt az ülésteremtől.

Pásztor Sándor megyei tanácselnök megállapította a kvórumhiányt, majd, mielőtt lezárta az ülést, felolvasta a prefektúra átiratát, melyben értesítik a testületet, hogy a közigazgatási bíróság elutasította Ana Maria Tiron volt szociáldemokrata párti (PSD) tanácsos keresetét. Ebben azt kérte, helyezzék hatályon kívül a prefektusnak azt a határozatát, amellyel felfüggesztette mandátumát. A bíróság döntése nyomán érvényesíteni kell az új tanácsos mandátumát, zárul az átirat.

Pásztor Sándor idézte az előző ülés jegyzőkönyvéből Ionel Avrigeanu PNL-s frakcióvezető szavait, amelyek szerint, ha a bíróság Tiron ellen dönt, ők az első rendes ülésen érvényesítik a soron következő PSD-s mandátumát.

A PNL-sek ennek ellenére nem jöttek el az ülésre. Ioan Mang, a tanács PSD-s alelnöke elmondta, hétfőn felhívta Ilie Bolojan nagyváradi polgármestert, megyei PNL-elnököt, és kérte, hogy – mivel a hétfői rendkívüli váradi tanácsülésen az RMDSZ-esk és PSD-sek szavazataira is szükség volt két projekthez, és ők támogatták is azokat – a PNL-sek legalább két projektet támogassanak a megyei ülésben. Mindkét projekt útfelújításokról szól, értékük Mang szerint összesen 45–50 millió euró, ezekről kedden sem sikerült dönteni.

Az alelnök elmondta, kezdeményezi, hogy felszólítást küldjenek a már nyolc igazolatlan hiányzást összegyűjtő PNL-seknek. Információi szerint a PNL egyik önkormányzati képviselője külföldi kiránduláson van, így nem lett volna meg a frakció létszáma, ezért maradtak távol az üléstől.

Pásztor Sándor tanácselnök ugyanakkor jövő hétre újabb rendes ülést hívott össze, mivel a PNL-sek azt is kijelentették már: csak a rendes üléseken jelennek meg, a rendkívülieken vagy az azonnaliakon nem – holott, mint Mang megjegyezte, az üléseken való részvétel törvényes kötelességük lenne.

Kapcsolódók

Kimaradt?