FRISSÍTVE - Felfüggesztették a Bihar megyei tanács szerdai ülését

Pásztor Sándor, a Bihar megyei tanács elnöke berekesztette a szerdára összehívott rendes ülést, amelyen többek között a megyei tanács és az alá rendelt intézmények dolgozóinak fizetéséről és több projektről kellett volna határozni.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) tanácstagjai ugyan mind a tizenheten megjelentek, nem szavazták meg az ülés napirendjét. A PSD –ALDE–RMDSZ tanácsosai is ugyanennyien voltak jelen, egy személy hiányzott.A szerző felvételei

Az ülés első napirendi pontja az új szociáldemokrata tanácsos beiktatása lett volna, ennek levételét Ionel Avrigeanu, a PNL frakcióvezetője javasolta arra hivatkozva, hogy per van folyamatban az előző tanácsos visszahívása miatt. Ioan Mang, a testület szociáldemokrata (PSD) alelnöke cáfolta ezt a kijelentést. Dacian Foncea liberális önkormányzati képviselő közölte: a bíróság honlapjáról letöltött iratok szerint a PSD-ből kizárt és a tanácsi tisztségből visszahívott Ana Maria Tiron valóban pert indított, de a prefektúra ellen, nem pedig a volt pártja vagy a megyei önkormányzat ellen.

A PNL frakcióvezetőjének halasztásai javaslatát Pásztor Sándor tanácselnök szavazásra bocsátotta. 17 igen és ugyanennyi nem szavazat érkezett. A napirendről is ugyanígy szavaztak, így az ülést berekesztették.

Nem az új tanácsos beiktatása probléma, hanem az, hogy szerdán meg kellett volna szavazni olyan projekteket, amelyeket szeptember 30-ig a megyei önkormányzatnak be kell nyújtani, mondta Pásztor Sándor tanácselnök. Ilyen a közel tíz millió euró értékű megyei egészségügyi projekt, a 22 millió értékű útfelújítás, és több más európai projekt, valamint a fizetésekről szóló határozat.

Szintén dönteni kellett volna egy területátadásról, mely területre a nagyváradi önkormányzatnak lenne szüksége, szintén egy uniós projekt benyújtásához. „Meg lehetett volna ezt oldani úgy is, és számomra ez volt az abszolút normális variáns, hogy nem szavazzák meg a validálást, de a megye európai projektjeit, a fizetéseket és az infrastrukturális beruházásokat, amelyek egy része Nagyváradra jön, igen. Teljes mértékben bojkottálták az egészet, mert szándékosan nem szavazták meg a napirendet, azért, hogy a többi anyagot se szavazzák meg” – mondta Pásztor Sándor, aki szerint ez egy rosszindulatú lépés volt. A tanácselnök elmondta: a helyzetet sürgősen meg kell oldani a helyzetet, keresik rá a megfelelő megoldást. 

FRISSÍTÉS: Az azonnali tanácsülés is döntésképtelen volt

Szerda délutánra azonnali megyei tanácsülést hívtak össze Bihar megyében, de ezt sem sikerült megtartani, mivel a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tanácsosai nem jelentek meg az ülésen.

A napirenden öt sürgős határozattervezet szerepelt, ezek többek között a megye stratégiai egészségügyi projektjéhez kapcsolódtak, és más, szeptember 30-áig benyújtandó pályázathoz kapcsolódtak, összértékük közel 13 millió euró.

A sikertelen ülés után Pásztor Sándor tanácselnök és a tanács két alelnöke, Ioan Mang (PSD) és Traian Bodea (ALDE) rögtönzött sajtótájékoztatót tartott. Pásztor Sándor a projektekről beszélt, és elmondta: akár egy-két liberális szavazatával sikerült volna ezeket a szeptember 30-i határidő előtt jóváhagyni. Mivel román–magyar projektekről is szó van, nehéz lesz megmagyarázni a magyar félnek, miért nem hagyták ezeket jóvá, tette hozzá.

Ioan Mang élesen bírálta a liberálisokat, illetve a PSD-ről terjesztett híreket, amelyek szerint ők a PNL-vel szövetkeznének két alelnöki vagy egy váradi alpolgármesteri tisztségért. Mang leszögezte: ez semmilyen körülmények között nem következik be. Traian Bodea arra emlékezetett, hogy a PNL-sek a megye fejlesztésével kampányoltak, ezzel szemben a valóságban épp ezt gátolják magatartásukkal.

Kapcsolódók

Kimaradt?