banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Liviu Dragnea elhagyhatja a börtönt

Feltételesen szabadlábra helyezik Liviu Dragnea volt PSD-elnököt. A giurgiui bíróság csütörtöki döntése jogerős. A szociáldemokraták volt elnökét 2019 májusában három és fél év szabadságvesztésre ítélték a Teleorman megyei gyermekvédelmi hatóságnál történt fiktív alkalmazások ügyében. Büntetéséből több mint két évet töltött le. 

Helyt adott a Giurgiu megyei törvényszék Liviu Dragnea feltételes szabadlábra helyezési kérelmének, így a Szociáldemokrata Párt (PSD) volt elnökét a csütörtöki nap folyamán kiengedik a rahovai börtönből, ahol a Teleorman megyei gyermekvédelmi igazgatóságnál történt fiktív alkalmazások ügyében rá kirótt büntetését töltötte. Dragneát három és fél év szabadságvesztésre ítélték, ebből több mint két évet ült le.

Forrás: Agerpres

A szabadlábra helyezéséről szóló döntést a politikus ügyvédje, Flavia Teodosiu jelentette be.

Liviu Dragnea áprilisban kérte szabadlábra helyezését, arra hivatkozva, hogy kitöltötte büntetésének kétharmadát – ami a feltételes szabadlábra helyezés előfeltétele –, „fegyelmezett, bizonyságot tett arról, hogy megjavult, a büntetés végrehajtása során végig jó magatartása volt, többször megjutalmazták, ugyanakkor kitartóan dolgozott – amennyire engedték dolgozni –, és részt vett különféle kulturális tevékenységekben, tanfolyamokon”.

Ugyanakkor kérelmében felrótta a börtön vezetőségének, hogy megvonták tőle a munkához való jogot, és több mint nyolc hónapon át kénytelen volt a cellájában ülni, ami egészségi állapotának romlásához vezetett. Emellett – állította – sérült az egészséghez való joga is, mert több ízben is megtagadták tőle a szakorvosi kivizsgálást és a megfelelő kezelést, noha a börtön vezetőségét már a legelején tájékoztatták betegségeiről.

Április 27-én a főváros 5. kerületének bírósága elutasította a kérelmet, ezt a döntést Dragnea megfellebbezte, a bukaresti törvényszék azonban a fellebbezést is elutasította május 27-én, többek között arra hivatkozva, hogy az elítélt nem adta szilárd bizonyítékát annak, hogy megjavult.

Közben Liviu Dragnea kérelmezte a bukaresti ítélőtáblánál, hogy költöztessék el a pert az ország valamely másik törvényszékére. Igénylését azzal indokolta, hogy a bukaresti törvényszék bírái nem tudnak pártatlanok lenni szabadlábra helyezési kérelmének elbírálásakor, ugyanis a PSD-kormány idején ők is aláírtak egy petíciót az igazságügyi törvények módosításai ellen tiltakozva.

Bár a bukaresti törvényszék döntése jogerős volt, az ítélőtábla semmissé nyilvánította azt, és elrendelte a tárgyalás áthelyezését a giurgiui törvényszékre.

Dragneát 2019. május 27-én ítélték három és fél év börtönbüntetésre a Teleorman megyei gyermekvédelmi igazgatóságnál történt fiktív alkalmazások ügyében.

A volt PSD-elnök több ízben is beperelte a börtön vezetőségét, arra panaszkodva, hogy nem engedik dolgozni a börtön autóműhelyében.

A büntetés-végrehajtási intézet azt követően vonta meg Dragnea munkához való jogát, hogy online interjút adott volt tanácsosának, Anca Alexandrescunak, aki most a Realitatea Plus televízió munkatársa.

Dragnea több pert megnyert a börtön vezetőségével szemben. Ezekben az esetekben a bírók megállapították, hogy nem tartották tiszteletben az elítélt jogait, többek közt a munkához és az orvosi ellátáshoz való jogát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?