Lemondott a Maros megyei prefektus

Bejelentette szerdán lemondását Mara Togănel, Maros megye prefektusa a marosbárdosi gondozási központban történt súlyos visszaélések nyomán.

Mara Togănel azt írta a Facebookra, embertelennek és tragikusnak tartja és teljes mértékben elítéli azt, ami a marosbárdosi gondozási központban történt, és úgy véli, hogy a vétkeseknek felelniük kell. „A borzasztó eset miatt kialakult helyzetben úgy döntöttem, hogy visszaadom Maros megyei prefektusi megbízatásomat” - olvasható a bejegyzésben.Mara Togănel | Fotó: Facebook/Mara Togănel

Togănel hozzáteszi, a marosbárdosi központ gondozottjai egy olyan bűnszervezet áldozatai, amelynek működése az egész ország területére kiterjedt. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy valamennyi elkövetőt büntetőjogi felelősségre vonják, és hasonló esetek nem történnek meg a jövőben. A lemondott prefektus hozzátette, hogy az általa vezetett intézmény még a voluntari-i idősotthon ügyének kirobbanásakor „idejében meghozta a helyes intézkedéseket”.

A DIICOT július 28-i közleménye szerint a szombaton őrizetbe vett három személy 2020-ban egy emberkereskedelemre szakosodott bűnszervezetet hozott létre. Idős vagy fogyatékkal élő személyek kizsákmányolásából jutottak anyagi haszonhoz úgy, hogy az egyesület pénzösszegeket kapott a szociális felügyelettől vagy a hozzátartozóktól az áldozatok szakszerű ellátásáért. A pénz javát a bűnszervezet a saját céljaira használta fel.

Az ügyészek szerint az egyesület által működtetett intézményekben elhelyezett idős vagy fogyatékkal élő személyek embertelen és megalázó bánásmódban részesültek. Fizikai és lelki bántalmazásnak vetették alá őket, korlátozták a szabadságukat, nem kaptak megfelelő orvosi ellátást, és nem biztosították számukra megfelelő higiéniai körülményeket.

Július 27-én öt fogyatékkal élő gondozottat az alagsorban, építési törmelékek között, piszkosan és alultáplált állapotban találtak, fekáliával és vérrel szennyezett matracokon feküdtek. Két súlyos állapotban lévő embert pedig egy 3 négyzetméteres, levegőtlen, sötét szobában helyeztek el a fenntartók; az áldozatok nem tudtak kommunikálni környezetükkel - tájékoztatott a DIICOT.

Kapcsolódók

Kimaradt?