Lejárt gyógyszerek: a gyógyszerészek szerint biztonságosabb a kórház udvarán gyűjteni

A lejárt szavatosságú és/vagy fel nem használt gyógyszereket a magán- és állami kórházaknak kellene begyűjteniük jövőtől egy múlt héten elfogadott törvénymódosítás értelmében. A probléma égető, hisz ezek a gyógyszerek veszélyes hulladéknak minősülnek, a talajba, talajvízbe kerülve visszakerülnek az ivóvizeinkbe. Ennek hosszú távú negatív hatásaira sok éve figyelmeztetnek a szakértők. Az általunk megkérdezett kórházak még nem igazán látják át, hogyan szervezik majd meg az átvevő pontokat. A gyógyszerek begyűjtésére jelenleg azon patikákban van lehetőség, ahol ezt kialakították. A gyógyszerészek szövetsége úgy véli, szükséges volt az intézkedés, hisz nem kezelheti a patika a lakosság hulladékát.

Mint a Maszolon is megírtuk, a lejárt szavatosságú vagy fel nem használt gyógyszereket állami vagy magánkórházaknak kellene begyűjteniük, és ennek költségeit állami büdzséből, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár költségvetéséből erre a célra átutalt összegekből fedezik majd egy múlt heti tövénymódosítás értelmében.

Illusztráció | Forrás: Pixabay

Jelenlegi becslések szerint 1500 tonna lejárt szavatosságú gyógyszer kerül a lakosságtól háztartási hulladékként a hulladéklerakókba, onnan pedig súlyosan szennyező anyagokként a talajba és a vizekbe, ami rendkívül veszélyes a lakosság egészségére. A módosítás célja ennek a gyógyszeripari szennyezésnek a megelőzése.

Székelyudvarhelyen kilenc patika fogadja

Mennyire tartják jó döntésnek, hogy a kórházak legyenek a gyűjtőpontok, és hogyan fogják ezt kivitelezni a kórházak, erre kérdeztünk rá Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen.

A Hargita megyei városban sok éve működik már a begyűjtés, amit az önkormányzat környezetvédelmi osztálya finanszíroz.

Illusztráció | Fotó forrása: Pixabay

„A városban kilenc gyógyszertár – egyeseknek több üzletük is van – fogadja ezeket a lejárt gyógyszereket, így nem új keletű maga a begyűjtés. Az önkormányzat finanszírozza ezek átvételét, majd átadását egy veszélyes hulladékokat elszállító céggel kötött szerződés keretében. Hogy a továbbiakban, hogy fogjuk ezt megszervezni a kórháznál, annak most ki kell találnunk a logisztikáját” ­­– mondta el megkeresésünkre Zörgő Noémi, a Székelyudvarhelyi Városi Kórház szóvivője.

Ésszerűbbnek tartják a több gyűjtőpontot

Zörgő Noémi elmondta, nem minden gyógyszertár fogadja a lejárt pirulákat, szirupokat és egyéb patikai szereket, mert ez pluszköltségekkel jár. A szóvivő szerint a jelenlegi rendszer ésszerűbb lenne, mint egyedül a kórházhoz kötni a leadást.

„Ez így sokkal logikusabb is lenne, hiszen a gyógyszert mint terméket eleve nem a kórházhoz kötjük, oda a vizsgálatot kötjük, a gyógyszert pedig a patikához. A kórházba bevinni egy kicsit fura lenne, mert, miközben jelenleg nagyon sok ponton gyűjtjük ezeket a gyógyszereket, ehhez képest egy gyűjtőpont lenne. A célközönség nem lesz kevesebb, akiket ezután oda kellene csődíteni egy pontra. A logika azt mondaná, hogy jobb, ha a város több pontján lehet leadni” – fejtette ki az ellenérveket a kórház szóvivője.

A Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórházat is megkérdeztük, akiknek egyelőre nincs hozzáfűznivalójuk, „erre a törvény és a módszertani szabályok közzététele után lesz lehetőség” – válaszolta kérdésünkre Mariana Negoiță, a kórház szóvivője.

Gyógyszerészek: nem kezelheti patika a lakosság hulladékát

Beatrice Speteanu gyógyszerész, a Hagyományos Gyógyszertárak és Gyógyszerészek Szövetségének elnöke a News.ro-nak elmagyarázta, a mostani módosítást ők kérvényezték a parlamenttől. Kifejtette azt is, miért nehézkes és nem higiénikus, hogy a patika legyen a begyűjtő.

„Tavaly óta próbáltunk rávilágítani erre a problémára. Akkor sürgősségi határozatot hoztak erről. A gyógyszertárak feladata lenne a lejárt szavatosságú gyógyszerek begyűjtése a lakosságtól. Csakhogy nem volt meg a végrehajtási szabályzat. A gyógyszertárak tevékenységi kódja pedig nem rendelkezik ilyen hulladékgyűjtési munkáról. A lejárt szavatosságú gyógyszer csak a patikában lejárt szavatosságúra vonatkozik, a lakosság lejárt szavatosságú gyógyszere hulladéknak minősül” – magyarázta a gyógyszerész.

Illusztráció | Forrás: Agerpres

Hozzátette, még a kórházak zártkörű gyógyszertárai sem veszik át a kórházban lejárt szereket, csak a raktárain lévőket ártalmatlanítja. Azt is felhozta, hogy a patikáknak saját költségen kell megoldaniuk a begyűjtést.

„Nekünk szerződésünk van a begyűjtő cégekkel, kilogrammonként fizetünk ezek ártalmatlanításáért. Amikor a vásárlók behozták a zacskóikat, az egyáltalán nem volt higiénikus. A gyógyszereket szét kellett válogatni. Ezt nem lehetett gyógyszertárban megoldani. Ráadásul pluszban fizetnünk kellett ezekért a kilogrammokért, amiket behoztak” – mutatott rá.

Hozzátette: „sajnos, olyan zacskókat adtak le nálunk, amiben ételmaradékokat és véres borogatást is találtunk. Mi nem vesszük át a lakosság hulladékát, ráadásul saját költségen, hisz senki nem fizette ezt vissza nekünk. Pontosan emiatt született a mostani intézkedés, hogy segítsen az embereknek, és hogy sokkal könnyebb legyen mindenkinek, hogy összegyűjtsék és megfelelően ártalmatlanítsák a fel nem használt szereket” – fejtette ki Beatrice Speteanu.

Elmondta, kérelmet nyújtottak be a Parlamenthez, hogy a szóban forgó törvényjavaslat elfogadásra kerüljön, és örülnek, hogy sikerült.

Biztonságosabb lenne a kórházak udvara

Így január 1-jétől minden lejárt szavatosságú gyógyszert a kórházak udvarán speciális konténerekben kell majd gyűjteni, az egészségügyi egységek listáját a törvény végrehajtási szabályaival együtt teszik majd közzé – magyarázta a gyógyszerész.

Szerinte az ideális helyzet az, ha a kórházak a helyi városháza kezelésében vannak, így könnyebben kivitelezhető, hogy összegyűjtsék a hulladékot a cégek, amelyekkel szerződésben áll az önkormányzat. 

Hogy miért a kórházak udvarán felállított konténereket választották gyűjtő és tároló pontnak? – ezzel kapcsolatban Beatrice Speteanu elmondta, így a tevékenység biztonságosan folyhat, hiszen a kórházakban biztonsági őrök és térfigyelő kamera is van.

„Így nem áll fenn annak a veszélye, hogy valaki bejön és rongálja vagy ellopja a gyógyszereket” – magyarázta.

Illusztráció | Fotó forrása: Pexels-Pixabay

A gyógyszereket lehetőleg az eredeti csomagolásukban kell kidobni. A nyomás alatt álló csomagolásokat (spray) viszont nem szabad majd a kórházudvaron elhelyezett kukákba dobni, magyarázta a gyógyszerész. A gyógyszerek betegtájékoztatóit is módosítják az múlt heti intézkedés nyomán, többek között azt is feltüntetik rajtuk, hogy veszélyes hulladékok, és a kórházak udvarán lévő, erre a célra kijelölt konténerekbe kell dobni.

A szakemberek arra szólítanak fel, hogy a gyógyszereket nem szabad a lefolyóba, WC-be önteni, ahonnan a talajvízbe kerülhetnek.

2050-ig tízmillió ember halálához vezethetnek a szuperbaktériumok

Főleg a vízekbe kerülő antibiotikumok miatt affódnak a szakértők. Már 2019-ben arra hívták fel a figyelmet, hogy a gyógyszeripari és mezőgazdasági szektorból származó szennyezés csökkentése kulcsfontosságú a gyógyszereknek ellenálló szuperbaktériumok elterjedése elleni küzdelemben.

Egy, a hat kontinens 72 országában végzett vizsgálatban a minták 65%-a tartalmazott legalább egyet a 14 vizsgált antibiotikum közül. Ez a fajta szennyeződés a fő módja annak, hogy a baktériumok rezisztenciát szerezzenek a gyógyszerekkel szemben, hatástalanná téve azokat, írta a green-report.ro.

Az antibiotikum-rezisztenciát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is fenyegetésnek tekinti, és attól tart, hogy a világ egy olyan korszak felé halad, amikor a gyakori fertőzések ismét embereket ölhetnek, írta korábban az Agerpresre hivatkozva a 360medical.ro.

Az ellenállóképességet az antibiotikumok túlzott használata okozza, és akkor lép fel, amikor a mikroorganizmusok, például baktériumok, vírusok, paraziták vagy gombák ellenállóvá válnak az antimikrobiális kezelésekkel szemben, amelyekre korábban fogékonyak voltak.

Az ENSZ becslései szerint 2019-ben 1,27 millió haláleset közvetlenül a gyógyszerrezisztens fertőzésekre vezethető vissza. 2050-re évente akár 10 millió ilyen haláleset is előfordulhat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?