Lázonganak a nagyvárosok elöljárói a fertőzési ráta megállapítása miatt

A legszigorúbb korlátozásokat továbbra is betartani kénytelen települések – köztük Temesvár, Kolozsvár és Gyulafehérvár – polgármesterei lázongani kezdtek, mert szerintük azokat a megyéket „jutalmazzák” a járványügyi szigor enyhítésével, ahol nagyon kevés tesztet végeznek.

A nagyvárosok elöljárói azt hangoztatták: a fertőzési ráta megállapításánál nem mindegy, hogy egy megyében 2500 embert tesztelnek egy nap vagy 40-et. Azt követelik: a járványügyi operatív törzs vegye figyelembe az elvégzett tesztek számát is, és ne azokat „büntesse” karanténnal, az iskolák bezárásával, akik sokat tesztelnek, és nem hajlandók becsapni magukat.

Például Temes megye az utóbbi napokban stabilan tartja a piros zónás besorolást, olykor egyedüliként az országban, olykor Máramaros megye is „felzárkózik” mellé. Dominic Fritz polgármester szerint csak a múlt hét szerdán az országban végzett tesztek 10 százalékát Temes megye adta. Másokhoz képest sokkal többet tesztelnek, így magas a fertőzési ráta, és a korlátozó intézkedések is szigorúak.

A városvezető utalt arra, hogy üdvözli, hogy az egészségügyi minisztérium egy olyan rendszeren dolgozik, ami átláthatóvá fogja tenni a megyék szintjén elvégzett tesztek számát, de erről részletek egyelőre nem ismertek.

Gyulafehérvár polgármestere is megelégelte a kialakult helyzetet, konkrét javaslatot is ajánlott a kormány és az országos hatóságok figyelmébe. Gabriel Pleșa szerint azok a települések, ahol sokat tesztelnek, csak 5-ös fertőzési ráta fölött kerüljenek piros forgatókönyv alá a jelenlegi 3 helyett. Elsősorban a gazdaságra, vendéglátóiparra és turizmusra kifejtett hatása miatt tartja tarthatlannak a jelenlegi rendszert, amely nem veszi figyelembe az elvégzett tesztek számát.  

Emil Boc szerint is elsősorban a gazdasági szereplők sínylik meg, hogy a fertőzési ráta kiszámításakor nem veszik figyelembe az elvégzett tesztek számát, de a végzős évfolyamok jövője is forog kockán azáltal, hogy például Kolozsváron ők nem járhatnak iskolába. A városvezető szerint az egészségügyi szakértők a fellegekben járnak, amikor nem veszik figyelembe, hogy hol mennyit tesztelnek.

Reagált a tárca

Andreea Moldovan egészségügyi államtitkár a polgármestereknek reagálva a Digi24-nek úgy nyilatkozott: statisztikailag nem vehetik figyelembe, hogy hol hány tesztet végeznek, mert a pozitív tesztek aránya számít. Szerinte nem lenne helyes, hogy a fertőzési ráta kiszámításának módját változtassák meg ezekben a megyékben. Hozzátette, fontos, hogy minél többet teszteljenek, mert csak akkor lehet helyes következtetéseket levonni.

Az államtitkár úgy látja, a szóban forgó három megye jól teszi, hogy sokat tesztel, mert ez a lakossággal szembeni odafigyelést jelenti, és a vendéglátóipari egységek, iskolák, osztályok bezárásával is a lakosságot védik, mert ezek a járvány terjedését szorítják vissza.

(Címlapi kollázsfotók forrása: Facebook)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?