banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Látványos bronzmaketten Szatmárnémeti régi és új központja

Szatmárnémeti turisztikai potenciálja a város régi és új főterének felújításával jelentősen nőtt, az interneten olyan kirándulási ajánlatokat látni, amelyek a máramarosi látványosságok felkeresését a szatmári megyeközpont meglátogatásával kötik össze. A városvezetés pedig újabb látványosságokkal és színvonalas kulturális rendezvényekkel tenné vonzóbbá a várost az utazók számára.

A most zajló Szatmárnémeti Városnapok kapcsán pedig egy újabb látványosság került ki a régi főtérre, a tér leendő ékköve, az éppen felújítás alatt álló Pannónia (Dacia) szálló elé. Ez egy bronzból készült makett a régi és új városközpontról és azok környékéről, amelyen számok és jelzések mutatják a fontosabb látnivalókat – a patinás Tűzoltótoronytól kezdődően a kommunizmus éveit idéző betonszörnyig, a Közigazgatási Palotáig, amely a brutalista építészeti stílus remeke – egyben Románia egyik legmagasabb és legrondábbnak tartott épülete.A szerző fotói„A polgármesteri hivatal rengeteg ajánlatot kap, heti rendszerességgel. Egy ilyen ajánlat volt a bronzmakett elkészítéséről szóló is, amelyben fantáziát láttunk. Amellett, hogy meg kellett határoznunk mekkora területet mutasson be a makett a városból, komoly háttérmunka is folyt a közölt információk kapcsán. Szerencsére a városi tanácsosi csapatban ott van Szőcs Péter történész is, aki sokat segített a megvalósításban” – mondta el a Maszol.ro-nak Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere.

Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum aligazgatója nem csak Szatmárnémeti történetéről, hanem a bronz makett kapcsán is sok izgalmas információval szolgált. A makett 1:750-es arányban mutatja meg a városnak egy részét. A 3D-s térkép amellett, hogy turisztikai látványosság, egyben információs eszköz is.
„Bár turisztikai szempontból fontos eszköznek tartjuk ezt a makettet, biztos vagyok benne, hogy a helyi lakosok számára is sok olyan információt rejt, amelyek újdonságként hatnak majd számukra. Kis információs szövegek románul, magyarul, angolul és Braille-írással is megjelennek, egyebek mellett a város fejlődésének története is olvasható a makett szélén, melyekben szó van az egykori várról és a különböző Szamos-ágak kiszáradásáról is” – tudjuk meg Szőcs Pétertől.

A makett a város mostani állapotát mutatja, de szóba került egy olyan megrendelése is, amely a már meglévő kutatások alapján a város egy régebbi képét is közelebb hozza az érdeklődőkhöz – olyat, amikor még álltak a szatmári vár falai.A makett egyébként Andrei Tudor kolozsvári építész alkotása, akinek 3D-s makettjei már több erdélyi városban megtalálhatók.

Érdekesség, hogy a makett éjszaka is jól látható, megvilágítása a közvilágítással egyszerre kapcsolódik fel, illetve fűtött is, tehát a téli fagyban sem lepi majd el a jég.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?