Lassú víz partot mos: két év jogi huzavona után Szatmárpálfalva polgármestere magyarul is elérhetővé tette a község honlapját

A Székely Figyelő Alapítvány több mint két évvel ezelőtt szólította fel Szatmárpálfalva polgármesterét, hogy a község hivatalos honlapját és hivatalos Facebook oldalát tegye elérhetővé magyar nyelven is. Az ügy végül az igazságszolgáltatás elé került, és bár a következő tárgyalást az év végére tűzték ki, Zenoviu Bontea liberális polgármester arról értesítette a bíróságot, hogy a per okafogyottá vált, mert a honlap magyar változata időközben elkészült.

A per folytatódik, mert a két tárgyából csak az egyik oldódott meg, a Facebook oldal továbbra is csak román nyelvű, mondta el a Maszol megkeresésére Árus Zsolt, a gyergyószentmiklósi Székely Figyelő Alapítvány elnöke.

Képernyőmentés

A jó hír az, hogy kitartással lehet eredményt elérni még Romániában is, ezzel szemben a rossz hír az, hogy ha minden apróság ekkora erőfeszítést igényel, akkor nagyon messze van még a cél, vont mérleget Árus Zsolt annak kapcsán, hogy a Szatmár megyei magyar többségű község honlapja már magyarul is elérhető. Következtetésképpen úgy fogalmaz: „ha elég sokan vállalunk bármilyen kicsi szerepet ebben a munkában, akkor van esély belátható időn belül lényeges eredményeket is elérni”.

Két év története: több panasz, beadvány, bírósági kereset

Az alapítvány honlapján részletesen beszámolnak az elmúlt két évben az ügyben tett lépésekről. Zenoviu Bontea úgy került két évvel ezelőtt a figyelem középpontjába, hogy határozattervezetet terjesztett elő, hogy román személyiségekről nevezzék át a község tanintézeteit.

A Székely Figyelő Alapítvány akkor szólította fel a polgármestert, hogy tartsa be a nyelvi jogokat, és készíttesse el a hivatalos honlap és a Facebook oldal magyar fordítását is. Amikor ezt megtagadta, az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) tettek ellene panaszt. A testület tavaly júliusban megállapította, hogy a polgármester diszkriminál, megrovásba részesítette, és „ajánlotta” neki, hogy készíttesse el a két oldal magyar változatát.

Árus Zsolt szerint az intézkedés túl enyhe volt, figyelmen kívül hagyta, hogy több ezer ember a diszkrimináció áldozata, és hogy a polgármester felszólításra sem volt hajlandó betartani a törvényt.

Forrás: Szatmárpálfalva Polgármesteri Hivatal

A polgármester a megrovást bíróságon támadta meg, az ajánlásra pedig „fittyet hányt”. Közben az alapítvány a Szatmár megyei prefektushoz fordult, hogy biztosítsa, hogy a polgármester betartja a magyar nyelv használatára vonatkozó törvényes előírásokat. A prefektus küldött ugyan egy felszólítást, de nemsokára lecserélték, utódja pedig nem lépett semmit az ügyben. Az alapítvány bírósághoz fordult, hogy intézkedésre kötelezzék a prefektust, de kérésüket elutasították, mert a Közigazgatási Törvénykönyv új változatában az szerepel, hogy a prefektus nem „biztosítja”, hanem „ellenőrzi” a nyelvi jogok betartását, így ha az ellenőrzés során jogsértést tapasztal, nincs tennivalója.

Fotó: Szatmárpálfalva Polgármesteri Hivatal

Végül azzal a megkereséssel fordultak a bírósághoz, hogy kötelezze a polgármestert a magyar fordítások elkészítésére. Bár a polgármester szóban kitart amellett, hogy nincs erre vonatkozó kötelezettsége, az első tárgyalás előtt arról értesítette a bíróságot, hogy a per okafogyottá vált, mert időközben elkészült a honlap magyar változata. Árus Zsolt a Maszolnak elmondta, a bíróság valamikor az év végére tűzte ki a következő tárgyalást, „húzzák az időt, mindig ez történik Romániában”.

Több tucat per van folyamatban

„A legszomorúbb, hogy több tíz panaszunk van a Diszkriminációellenes Tanácsnál, amelyeket elméletileg három hónapon belül kellene megoldani, és olyan is, melyet három év alatt sem tűztek napirendre” – mondta megkeresésünkre az alapítvány elnöke. Felidézte, még ez év elején petíciót intéztek a parlamenthez, kérve, tegyenek arról, hogy a tanács tartsa be a törtvényt és a határidőket, ám azóta egyik intézménynél sem történt előrelépés. Árus Zsolt azt is nehezményezi, hogy a Diszkriminációellenes Tanács rendszeresen elutasítja beadványaikat, hiába uszító és magyarellenes a bepanaszolt. Ezekkel az ügyekkel a bírósághoz fordulnak, több tucat per van folyamatban. „Furcsa módon néha előfordul, hogy a bíróság nekünk ad igazat, érvényteleníti a tanács határozatát, és megbünteti a bepanaszoltakat, ám az elmúlt években mindössze öt jogerős ítéletet született” - összegezte Árus Zsolt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?