Lapértesülés: Klaus Iohannis leültette Ludovic Orban pártbeli bírálóit

Ludovic Orban és Klaus Iohannis | Fotó: presidency.roNem ért egyet Klaus Iohannis a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének lemondatásával. Az államfő azt üzente Ludovic Orban pártbeli ellenfeleinek, hogy ne keltsenek feszültséget a PNL-ben, mert most az idei költségvetés tervezetének a kidolgozása jelenti a prioritást – írta kedd este a G4media az elnöki hivatalból származó információkra hivatkozva.

A portál értesülései szerint Rareș Bogdan alelnök és Robert Sighiartău főtitkár a saját szakállukra indítottak támadást ezekben a napokban Ludovic Orban ellen. Klaus Iohannist ezt azért is érintette kényelmetlenül, mert mindkét politikust a bizalmasaként tartják számon, így sokakban felmerülhetett a gyanú, hogy az államfő áll a pártelnök elmozdítására tett kísérlet hátterében.

Liberális források szerint Iohannis azt szeretné, ha a PNL szeptemberben tartaná meg a tisztújító kongresszusát. Ludovic Orban júniusi kongresszust szeretne, mert úgy érzi, hogy az idő elteltével csökken a támogatottsága a pártban. A volt miniszterelnök kedden az elnöki hivatalban is járt, hogy megtárgyalja az államfővel a pártban kialakult helyzetet.

A PNL-ből származó források szerint egyébként a Ludovic Orbannal szembeni pártbeli elégedetlenség valós, és ez elsősorban a minisztériumok koalíciós partnerek közti szétosztásával kapcsolatos. Ezt az elégedetlenségi hullámot lovagolta meg Rareș Bogdan és Robert Sighiartău, akik voltaképpen így kívánnak bosszút állni a pártelnökön, mert nem jutott nekik miniszteri tisztség.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?