Beszólt a MIÉRT a Nemzeti Liberális Pártnak

Az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezete (YEPP) a horvátországi Dubrovnikban tartotta tisztújító kongresszusát április 28–30. között. A szombati kongresszus alkalmával Ambrus Zsombor, a MIÉRT delegáció vezetője felszólalásában felhívta a figyelmet a Romániában zajló aktuális eseményekre.

„Azután, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kisebbségek anyanyelv-használatának kiterjesztésére vonatkozó törvénykezdeményezését, később két másik párttal, a Mentsétek Meg Romániát Szövetséggel és a Népi Mozgalom Pártjával az Alkotmánybíróságon támadták meg azt. Ezzel a cselekedettel a Nemzeti Liberális Párt hátat fordított az Európai Néppárt értékrendjének, hiszen a Néppárt mindig kiemelt figyelmet fordított a kisebbségi jogok védelmére és a nacionalizmus elleni küzdelemre” – mondta Ambrus Zsombor.

„A MIÉRT tudja azt, hogy az új elnök, Andrianos Giannou, ismeri az őshonos nemzeti kisebbségek helyzetét, ezért is támogatjuk őt teljes vállszélességgel” – tete hozzá.

Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke a YEPP kongresszus kapcsán kifejtette: „Sokszor el kell még mondjuk, hogy a román pártok sok esetben kettős játékot játszanak. Nyitottságról beszélnek Brüsszelnek és a nagyvilágnak a kisebbségi kérdéseket illetően, itthon pedig megpróbálnak megakadályozni mindent, ami előrelépést jelenthet a kisebbségi problémák megoldásában. Az Alkotmánybíróságon megtámadott RMDSZ-es törvényjavaslat is ezt bizonyítja.”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?