FRISSÍTVE – Közzétették a képességvizsga végleges eredményeit

Az oktatási minisztérium közzétette az országos képességvizsga végleges eredményeit. A jegyek ide kattintva tanulmányozhatók, a listán a diák neve helyett az első vizsgán kiosztott egyéni kód jelenik meg. FRISSÍTÉS: A végleges eredmények szerint a diákok 74,5 százaléka írt ötöst vagy annál nagyobb jegyet, ez 0,1 százalékos különbséget jelent az óvások előtti eredményekhez képest. 

Az idei képességvizsgán az óvások előtt a diákok 74,4 százaléka érte el az 5-ös átlagot, szemben a tavalyi 76,2 százalékkal. A tanügyminisztérium adatai szerint több mint 27 ezer fellebbezést nyújtottak be románból, matematikából és anyanyelvből, a legtöbb román nyelv és irodalomból érkezett. Az elmúlt 10 évben nem fellebbeztek ennyien, mint a 2024-es képességvizsgák után.

A végleges eredmények szerint a diákok 74,5 százaléka írt ötöst vagy annál nagyobb jegyet, ez az arány 0,1 százalékkal nőtt az óvások előtti eredményekhez képest. Összesen 13 720 dolgozatnál emeltek a jegyen, és 9646 dolgozatnál csökkentettek a jegyen a javítótanárok.

Fotó: Unsplash

A 10-es átlagot elérő tanulók száma 65-ről 74-re nőtt, bár 2023-ban sokkal több tízes médiát jegyeztek, összesen 466-ot.

Az újrajavított matematikadolgozatok 98,1 százaléka (12.488) esetében kevesebb mint 0,5 ponttal emelték vagy csökkentették a jegyet, 2438 esetben nem módosult az osztályzat. Román nyelv és irodalomból az újrajavított dolgozatok 77,4 százaléka (11 208 dolgozat) esetében kevesebb mint 0,5 ponttal nőtt vagy csökkent a jegy, 814 dolgozat osztályzata nem változott. Anyanyelvből az összesen 425 megóvott dolgozatból 322 esetében 0,5 pontnál kisebb volt az eltérés az eredeti és a végleges jegy között, 23 dolgozat esetében nem történt változás.

Öt dolgozat esetében (amelyek közül négyet román nyelv és irodalomból, egyet matematikából írtak) emberi hiba történt a platformra való feltöltéskor, ezért az óvások után ezeket újra feltöltötték és újrajavították. Ebben az öt esetben az eredeti és a végleges jegy közötti eltérés meghaladja a 2 pontot.

A tárca szerint az idei tudásfelmérőre feliratkozott 160.467 nyolcadikos tanuló közül 152 903-an, azaz 95,3 százalékuk jelent meg a vizsgákon. Közülük 38 992-en (25,5 százalék) nem érték el az 5-ös átlagot. Egy diákot kizártak a román nyelv és irodalom vizsgáról, dolgozatára 1-est kapott.

Országos szinten román nyelv és irodalomból 119 350 tanuló (a vizsgázók 77,8 százaléka) kapott 5-öst vagy annál nagyobb jegyet, közülük 416-an 10-esre vizsgáztak (kilenccel többen, mint az első eredmények után).

Matematikából 105 214 tanuló (68,8 százalék) kapott 5-ös van annál nagyobb jegyet, a 10-esre értékelt dolgozatok száma 73-mal 1133-ra nőtt az újrajavítás után.

Anyanyelvből 8321 nyolcadikos (90,5 százalék) kapott legalább 5-öst, és 68 dolgozatot értékeltek 10-esre, utóbbi dolgozatok száma nem változott az újrajavítás után.

Kezdődik a középiskolai beiratkozás

Mint írtuk, a nyolcadik osztályt végzett tanulókat a képességfelmérőn elért jegyek átlaga alapján sorolják be az általuk kiválasztott osztályokba. A beiratkozás első szakasza július 11-12-én, illetve 15-22-én zajlik, a számítógépes elosztást július 24-én végzik el. Összegyűjtöttünk mindent, amit tudni kell a líceumi felvételiről.

A felvételi első fordulója a beiratkozási űrlapok kitöltéséből áll, tehát július 11-12-én és 15-22-én minden VIII. osztályt végzett tanuló a saját iskolájában a szüleik és az osztályfőnök jelenlétében kitölti a beiratkozási űrlapokat, és kiválasztja, hogy melyik iskolában és osztályban szeretne tanulni. A tanulóknak a választásuknak megfelelő sorrendben (elsőnek, ahová a legjobban szeretne bejutni) kell beírniuk az osztályok/szakok kódszámait. Nagyon fontos figyelni ennél a lépésnél, ugyanis a tévesen kitöltött beiratkozási űrlap rossz elosztáshoz vezethet.

az ötös átlagot, vagy az ötös jegyet valamelyik tantárgyból, vagyis ugyanúgy megpályázhatnak líceumi/szakközépiskolai helyeket, csak jóval kisebb eséllyel jutnak be a kiválasztott osztályba.

Ezt követően ellenőrzik a számítógépes adatbázisban szereplő adatokat és javítják az esetleges hibákat még a számítógépes elosztás előtt. Július 24-én történik a számítógépes elosztás, ekkor teszik közzé az eredményeket is. A médiák csökkenő sorrendjében osztják ki a helyeket, ha a diák nem jut be az általa elsőnek bejelölt osztályba, akkor a számítógép automatikusan beosztja a második opciónak bejelölt helyre, ha a médiája ahhoz megfelel.

Egyébként tavaly volt az első év, amikor a kilencedik osztályba való felvételin csak a képességvizsgán kapott általánost vették figyelembe, tehát az V-VIII. osztályos átlag nem számított bele a felvételi jegybe.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?