Közös ünneplésre hívja a hallgatókat a húsz éves Agnus Rádió

Közönségtalálkozóval egybekötött születésnapra vár mindenkit az Agnus Rádió, Kolozsvár és Erdély egyetlen református rádiója szeptember 24-én, vasárnap. A rádió történelméről Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Adorjáni László lelkipásztor, az Agnus Rádió alapítója, Szenkovics Dezső, az Agnus Média Alapítvány igazgatója, illetve Szegedi Csaba, az Agnus Rádió ügyvezető-igazgatója beszélt a hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatón.

Huszadik születésnapját ünnepli a kolozsvári Agnus Rádió, ennek okán egész napos programokra várják a hallgatókat szeptember 24-én, vasárnap. A szervezők a nemrég elkészült Refo Caféba hívták össze a sajtó munkatársait, hogy felelevenítsék a rádió elmúlt húsz évét, azt a rögös utat, ami idáig vezetett.

Szenkovics Dezső, Adorjáni László, Kató Béla, Szegedi Csaba | Fotók: a szerző felvételei

„Az egyház évezredek óta kommunikál, a kommunikációnak az eszköze nyilván az élő beszéd. Évszázadokon keresztül a templomi szószék volt az igazi közvetítő hely, ha valaki szeretett volna valamit a társadalomról megtudni, meghallani, akkor oda kellett mennie, mert ott kapta meg azokat az információkat, amik az életére hatottak és fontosak voltak. A 20. században ez elkezdett változni, ahogyan megjelentek más lehetőségek is, és ebben elsősorban a rádiónak, de az írott sajtónak is nagy szerepe volt. Úgymond konkurenciája került a szószéknek azáltal, hogy más csatornákon is szerezhettek  információt az emberek” – jelentette ki Kató Béla püspök. Megtudtuk, az Agnus Rádió a kolozsvári Kétágú templom lelkipásztora és munkatársai körében jött létre, történetét tekintve pedig elég nehéz út vezetett a rádió jelenlegi helyzetéig.

Kató Béla rámutatott, az igazi változás az Agnus Rádió életében tizenkét évvel ezelőtt történt, amikor úgy döntöttek a kezdeményezés kiállta az idők próbáját, ezért átemelték az egyházkerület által támogatott intézmények sorába. „Ez a tizenkét év egy csendesebb, kiszámíthatóbb hátteret biztosított az Agnus Rádiónak, és ezáltal értékesebb is tudott lenni, mert nem kellett minden hónapban azon törniük a fejüket az ott dolgozók, hogy honnan lesz fizetés, illetve egyéb anyagi háttér” – magyarázta. Hozzátette, számukra érték a rádió, mert a nehézségek ellenére sikerült megtartani és az interneten is terjedhet.

Adorjáni László lelkipásztor a rádió történelméről beszélt, ami valójában nem húsz, hanem 32 éves. Mint mondta, az Agnus Rádió gyökere 1989 végére ’90 elejére nyúlik vissza, az első műsor ’90-ben, január 28-án szólalt meg a Kolozsvári Rádióban. „Azt mondom, hogy ez a dátum történelmi pillanatnak számít, mert nincs tudomásom arról, hogy 1945 előtt készültek volna Erdélyben református rádióműsorok” – jelentette ki. Ennek előzménye a rendszerváltás utáni időszak, amikor lelkészek és egyháztagok összegyűltek Sipos Gábor egyháztörténész otthonában és listázták a sürgős tennivalókat, ezen a listán ott volt a rádió is. Adorjáni Lászlót küldték el a Kolozsvári Rádióhoz, hogy műsoridőt kérjen, akit nagy örömmel fogadtak ott. „Ebbe a történetbe az is beletartozik, hogy ezeket a műsorokat a történelmi egyházakkal osztottuk meg. Hihetetlen nagy lehetőség volt egész Erdélyben hallatni a hangunkat” – magyarázta. Emlékeztetett, hogy a kommunizmus időszakában tilos volt hirdetni az igét, a rendszerváltást pedig börtönből való szabadulásként élték meg, Jézus szavaival élve immár „háztetőkről is lehetett hirdetni az evangéliumot”.

A lelkipásztor elmondta, az Agnus Rádió neve az Agnus Deiből származik, ami magyarul Isten bárányát jelenti. „Azért választottuk ezt, mert a református egyházat a zászlós bárány jelképe, logója kíséri évszázadok óta, és hitelveinknek is Krisztus a központja. Ugyanezt jelképezi a rádiónk logója is, az emberarcú bárány, vagyis hogy néha nemcsak az evangéliumról szólunk, hanem igyekszünk odafigyelni a mindennapi élet dolgaira is” – magyarázta.

Szenkovics Dezső, az Agnus Média Alapítvány igazgatója elmondta, 2001-ben került az rádióhoz és az első két évben kellett megtanulja, hogyan lehet megpályázni egy frekvenciát. „Ha meg kellene határozni azt, amit ma nekem Agnus Rádió jelent, akkor ezt három kifejezésben tudnám megtenni: hit, kultúra és közösség” – jelentette ki. Szerinte ezek azok az értékek, elvek, műsorpolitikák, melynek révén elkezdték a munkát és folytatják mind a mai napig. „Maga a rádió egy kiváló eszköz, lehetőség arra, hogy az igét eljuttassuk olyan otthonokba is, ahová másképp nem jutna be” – magyarázta. Szerinte valahol misszió, valahol diakónia is ez a tevékenység, amit maga a rádió nap mint nap végez.

„A hit mellett a kultúrának is óriási szerepe és megtartó ereje van, hiszen ma már azt látjuk, hogy egy értékvesztett társadalomban kezdünk élni, el vagyunk tévedve, lassan nem tudjuk, hogy mi a jó és mi a rossz, mi a helyes és mi a helytelen, és ebben is nagyon fontos szerepe van a rádiónak, hogy egy kulturális mintázatot, példát tud az emberek elé állítani” – mondta Szenkovics Dezső. Hozzátette, meg van győződve arról, hogy a rádió tud Kolozsváron közösséget formálni, szervezni, hiszen függetlenül attól, hogy hol él valaki, a rádió ugyanúgy szól hozzá is.

Az Istentiszteletek perselyes adományait, a süteményvásáron befolyt összegeket és minden más adományt a kárpátaljai 10 éves Pulzus Rádiónak ajánlják fel. Az esemény részletes programja ide kattintva megtalálható.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?