Korruptak százai úszhatják meg a felelősségre vonást a legfelsőbb bíróság döntése miatt

A bűncselekmények elévülésére vonatkozó alkotmánybírósági és legfelsőbb bírósági döntés 557 folyamatban levő bűnvádi eljárást és pert érint, amelyekben az okozott kár becsült összege 1,2 milliárd euró - közölte pénteken a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Május 26-án az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek minősítette a büntető törvénykönyvnek (btk.) azt a korábbi előírását, amely lehetővé tette az ügyészek számára, hogy új bizonyítékok gyűjtésével megszakítsák az elévülést. Kedden a legfelsőbb bíróság jogegységi határozatában leszögezte, hogy a taláros testület határozata visszamenőleges hatállyal alkalmazandó a kedvezőbb jog elve alapján.Fotó: Agerpres

A DNA a pénteki közleményében felhívta a figyelmet, hogy a döntés hatására a bírák és ügyészek kénytelenek lesznek megszüntetni a pereket és ejteni a vádakat számos korrupciós és uniós alapok elcsalásával kapcsolatos ügyben.

Jelenleg 190 bűnvádi eljárás van folyamatban a DNA-nál, amelyekben az állami költségvetésnek okozott kár összegét 648 207 688 euróra becsülik, a csúszópénzekét pedig 50 997 625 euróra. A döntés 367 folyamatban lévő bűnvádi pert is érint. Ezekben 561 230 056 euróra tehető a költségvetésnek okozott kár, és 99 471 962 euró a csúszópénzek összege.

A közleményben azt is leszögezik, hogy az ügyészek következetesek lesznek azokban az ügyekben, amelyekben az elévülésre hivatkoznak majd az érintettek, és az Európai Unió Bíróságához (EUB) fordulnak, hogy vizsgálja meg, összhangban van-e az alkotmánybíróság és a legfelsőbb bíróság vonatkozó döntése az európai jogszabályokkal és az EUB joggyakorlatával, amelyek többek között előírják a román állam számára a korrupciós bűncselekmények és európai pénzek elcsalására vonatkozó gyanú hatékony kivizsgálásának és büntetésének kötelezettségét.

Kapcsolódók

Kimaradt?