Kormányalakítás: a programról már megegyeztek a felek, a kormányfő személyéről még nem

A liberálisok és a szociáldemokraták Klaus Iohannisra bíznák a döntést.

Megegyezett a PNL, a PSD és az RMDSZ a kormányprogramot illetően. Ezt Florin Cîțu ideiglenes miniszterelnök és liberális pártelnök jelentette be, azt követően, hogy tárgyalt a PSD vezetőségével. A jövendő miniszterelnök személyét illetően azonban nem jutottak egyezségre a felek.

„Ami a kormányfő személyét illeti, tárgyaltunk róla, néhány variánssal megyünk majd az elnök úrhoz, utána pedig jövünk majd és nyilvánosságra hozzuk” – nyilatkozta vasárnap Cîțu. A PNL elnöke hozzátette, nincs még kitűzve a Klaus Iohannis államfővel tartandó találkozó időpontja.

Mindezt Marcel Ciolacu is megerősítette. „Két változattal megyünk majd Románia elnökéhez. Van a rotációs megoldás a két párt elnökével, meglátjuk majd, hogy melyikkel ért egyet az elnök” – jelentette ki a PSD elnöke. Ciolacu nem tért ki arra, hogy mi lesz a másik javaslat.

Florin Cîțu foggal-körömmel ragaszkodik a miniszterelnöki székhez, amit azonban a szociáldemokraták elutasítanak, míg a rotációs megoldást korábban a liberálisok találták elfogadhatatlannak. Klaus Iohannis állítólag még mindig azt szeretné, hogy a hivatásos katonából liberálissá átvedlett Nicolae Ciucă vezesse a nagykoalíciós kabinetet.  

(Nyitókép: ADR Vest)

Kapcsolódók

Kimaradt?