Továbbra sincs megállapodás a nagykoalíció miniszterelnökének személyéről

Megállapodtak a nagykoalíció létrehozására készülő pártok a közös kormányprogram legtöbb részletéről, de továbbra sincs egyetértés közöttük a miniszterelnök személyéről, ezért találkozót kértek Klaus Iohannis államfőtől – közölte értesüléseire hivatkozva csütörtökön a bukaresti média.

A két éve kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tárgyalóküldöttségei szerdán és csütörtökön sorra vették a kormányprogram fejezeteit, és ezek többségénél sikerült összehangolniuk elképzeléseiket.

Megállapodtak egyebek közt arról, hogy a digitális Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló törvénytervezetbe 60 napos ingyenes tesztelési lehetőséget is belefoglalnak a még oltatlan munkavállalók számára.

Közeledtek az álláspontok a PSD által szorgalmazott, 11 százalékos nyugdíjemelés, valamint a minimálbér lépcsőzetes emelése ügyében is. Várhatóan bekerül a kormányprogramba az építőipari adókedvezmények megtartása, illetve az IT-szektor adókedvezményeinek felülvizsgálata. Az igazságszolgáltatásról, mezőgazdaságról és a többi, még lezáratlan fejezetről pénteken folytatják az egyeztetést.

Továbbra sem közeledtek az álláspontok a miniszterelnök személyét illetően, a kormányfői posztra ugyanis mindkét nagy párt igényt tart. A PSD ráadásul azt külön kikötötte, hogy semmiképpen nem fog olyan kormányban részt venni, amelynek az a Florin Cîțu PNL-elnök a miniszterelnöke, akinek az előző koalíciós kormányát a PSD által beterjesztett bizalmatlansági indítvánnyal októberben megbuktatta a parlament.

Rareș Bogdan EP-képviselő, a PNL elnökhelyettese szerint pártja kizárólag liberális miniszterelnökben gondolkodik, de nem zárkózik el attól, hogy a pártelnök helyett egy másik liberális politikus kapjon kormányalakítási megbízást. A PNL tárgyalóküldöttsége nem kapott felhatalmazást arra, hogy elfogadjon egy független miniszterelnököt vagy azt a kompromisszumos megoldást, melynek értelmében a koalíciós pártok jelöltjei egymást meghatározott időközönként váltva vezessék a kormányt.

Egybehangzó médiaértesülések szerint a PNL, a PSD, és az RMDSZ elnöke Klaus Iohannis államfőhöz készül előzetes egyeztetésre még mielőtt az államfő összehívná a formális konzultáció újabb fordulóját, amelynek nyomán kinevezi a kormányalakítással megbízott miniszterelnök-jelöltjét.

Romániában az alkotmány gyakorlatilag teljes szabadságot biztosít az államfőnek abban, hogy kit nevez ki miniszterelnöknek, de Iohannis két meghiúsult kormányalakítási kísérlet után bejelentette: csak akkor hívja össze újabb egyeztetésre a pártokat, ha előzetesen megegyeztek egymással egy kormánytöbbség kialakításáról.

(Címlapfotó forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?