Kórházi halálesetek: bosszúállás vagy műhiba?

A bukaresti Szent Pantelimon kórházban történt gyanús halálesetek kapcsán jelenleg több vizsgálat is folyik, többek között az eseteket jelző asszisztensnő bosszúszándékát is vizsgálják. A betegek érdekvédő szervezetei azt hangsúlyozzák, függetlenül attól, hogy ki a hibás, sok román állampolgár mostantól hullaházként tekint a közkórházra.

Mint írtuk, a bukaresti Szent Pantelimon kórház intenzív osztályán április elején néhány nap alatt történt 17 haláleset kapcsán az a gyanú is felmerült, hogy az orvosok nem adták be a betegeknek a teljes adag noradrenalin kezelést. Ez az, ami az intubált betegeket életben tartja. A kórház igazgatóját az ápolási igazgató írásban értesítette a 17 halálesetről. Utóbbit az intenzív terápiás osztály korábbi vezetője értesítette, aki állítólag konfliktusban áll az osztály jelenlegi vezetésével, írja az adevarul.ro.

Illusztráció | Fotó: Pexels

Jelenleg több vizsgálat is folyik, többek között a nő bosszúszándékát is vizsgálják. „Jelenleg nincsenek olyan adatok, amelyek alátámasztanák ezeket a vádakat, de ez nem jelenti azt, hogy nem folytatjuk a vizsgálatot” – mondta Alexandru Rafila egészségügyi miniszter. „Tűrhetetlennek tartom, hogy az egészségügyi személyzetbe vetett bizalmat veszélyeztessük személyes érdekek miatt. Nem állítom, hogy ebben az esetben ez történt, de úgy gondolom, hogy nincsenek olyan adatok, amelyek igazolnák ezeket a panaszokat, és folyamatban van a kapcsolatfelvétel a panasztevővel” – folytatta a miniszter.

Az osztály jelenlegi vezetője is megkérdőjelezi a vádakat, szerinte hamisak. „Képtelenségnek tartom elhinni, hogy bárki ilyet tenne. Az információ hamis. Minket pedig érdekel, hogy ki vádol, mi folyik itt” – mondta az osztályvezető. Elmondta azt is, tavaly ugyanebben az időszakban kilenc haláleset volt naponta. „Eddig az előzetes elemzés alapján nem találtunk bizonyítékot arra, hogy az intenzív osztályon alkalmazott kezelést elrontották volna” – erősítette meg Bogdan Socea kórházigazgató.

„Ami ott történt, azt nehéz felfogni, elhinni... és mély sebeket fog hagyni” – véli Cezar Irimia, a Rákbetegek Egyesületei Szövetségének elnöke. Szerinte, függetlenül  attól, hogy kit találnak végül hibásnak, „sok beteg mostantól hullaházként fog tekinteni a közkórházra. Mert végül is ez lett belőle”. Bár úgy látja, hogy a román egészségügyi rendszer mély kómában van, Cezar Irimia nem hiszi, hogy az intenzív osztályos orvosok hidegvérrel gyilkolták a betegeket. „Az ilyesmi lehetetlen. Olyan orvosokról beszélünk, akik sokszor puszta kézzel küzdöttek a megmentésünkért” – hangsúlyozta az egyesületi vezető.

Ha valóban nem kaptak megfelelő dózisú gyógyszert, annak oka a pénzhiány lehet a Rákbetegek Egyesületeinek Szövetségének elnöke szerint. „Hogy az orvosoknak ne kelljen választaniuk, ki éljen és ki ne. Gyakran a rendszer alulfinanszírozottsága arra készteti az orvosokat, hogy megpróbáljanak minden betegnek segíteni, akár a kezelések megosztásával. Ennek eredményeként már nem a protokoll által előírt színvonalon végzik el őket. Nem gondolom, hogy az orvosok bűnözők, éppen ellenkezőleg, lehetőségeikhez mérten igyekeztek segíteni minden rászorulónak” – mondta Cezar Irimia.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?