Átadták az erdőszentgyörgyi városi kórház új járóbeteg-rendelőjét

Átadták az erdőszentgyörgyi városi kórház új járóbeteg-rendelőjét. Ezt európai uniós támogatásból valósította meg az önkormányzat, amelynek mindössze 2 százalékos önrészt kellett biztosítani. A beruházáshoz kapott uniós támogatás 7 millió lejre rúg.

Csibi Attila, Erdőszentgyörgy polgármestere elmondta, egy régi épületet sikerült teljesen újjáépíteni, manzárdosítani és korszerű felszerelésekkel ellátni. Vadonatúj laboratórium kapott helyett benne, és olyan korszerű röntgengép, amiből az országban jelen pillanatban csak kettő-három van.

Az intézmény menedzsere, Kovács Denissa arról tájékoztatott, hogy az alagsorban működik a kórház konyhája, az első szinten van a nőgyógyászati, sebészeti valamint belgyógyászati járóbetegrendelő, a röntgengép és a vérvételi helyiség. A levett mintákat egy lift viszi fel a tetőtérbe, ahol a laboratórium található. A kórházban 54 alkalmazott dolgozik, az intézmény vezetősége tervezi a személyzet bővítését. Az erdőszentgyörgyi városi kórház 30 ezer lakos igényeit igyekszik kiszolgálni – mondta még az intézmény menedzsere.

Fotó: Kelemen Hunor Facebook-oldala

Az átadáson jelen levő Kelemen Hunor RMDSZ-elnök közölte, évek óta a szövetség egyik prioritása az egészségügyi intézményeket fejlesztése. Beruháznak, keresik a forrásokat, hogy ne maradjon egyetlen ember sem, akinek egészségügyi szolgáltatásra van szüksége ellátás nélkül, és jó minőségű ellátást kapjon.

„Az út elején vagyunk, azt is látni kell, hogy ez egy nagyon-nagyon hosszú út, hisz hatalmas behozni valója van Romániának” – mondta Kelemen Hunor. Leszögezte: óriási lehetőségek állnak ugyan előttünk, de ha nem vagyunk képesek tervezni, ha nem vagyunk képesek a terveinket megvalósítani, akkor ezek a lehetőségek elmennek mellettünk.

Az RMDSZ elnöke közölte, tisztában van azzal, hogy nem lehet minden településen, minden kisvárosban, minden községben kórház, de a kis régióknak a központjában, azokban a hagyománnyal rendelkező településeken, ahol kórházak működtek, meg kell teremteni a jó minőségű szolgáltatásnak az intézményes feltételeit. Kelemen Hunor hangsúlyozta, az épületek felújítása önmagában még nem old meg semmit. Hiába építesz falakat, hiába vásárolsz gépeket, kellenek az orvosok, kellenek az asszisztensek, kellenek az egészségügyi dolgozók, hisz önélkülük semmilyen épület semmilyen műszer egymagában nem fogja tudni ellátni a betegeket. „Ahhoz viszont, hogy orvosokat, jólképzett szakembereket tudjál ide hívni, feltételeket kell biztosítani és így érnek össze a dolgok” – mondta Kelemen Hunor, hangsúlyozva: kormányon vagy azon kívül az RMDSZ-nek az egészségügy évek óta prioritás.

Fotó: Kelemen Hunor Facebook-oldala

Beszédében kitért arra is, hogy a közeljövőben a polgárok sokszor fognak majd hallani az Európai Unióról, az Európai Parlamentről, arról, hogy merre tart a világ amiben vagyunk és merre tartunk mi abban a világban amelyben élünk, de ilyenkor el kell tudnunk mondani, hogy minden elégedetlenségünk bosszúságunk ellenére az európai uniós csatlakozásunkat követően a mi közösségünk, a mi országunk, a mi településeink hihetetlenül sokat fejlődtek.

„A sok baj mellett azért van előnye is az uniós tagságnak hisz olyan forrásokat tudunk megmozgatni, akár itt ennél a beruházásnál, ahol az önkormányzat önrésze viszonylag kis összeg. Ezeket az összegeket akár hazai forrásból, akár európai uniós forrásból kell tudnunk elhozni, kell tudnunk megszerezni, kell tudnunk lehívni hatékonyan és amilyen gyorsan csak lehet. Az elmúlt két és fél, három esztendőben azt gondolom, hogy ilyen szempontból mi elvégeztük a feladatunkat” – mondta Kelemen Hunor.

Ez a beruházás akkor indult amikor az RMDSZ kormányon volt és élt azokkal a lehetőségekkel, eszközökkel ami rendelkezésre állt - emlékeztetett a szövetségi elnök.

Fotó: A szerző felvétele

„Mi magunk is csak egy eszköz vagyunk a közösség kezében és az európai unió is egy eszköz, egy intézményrendszer a közösségek kezében ahhoz, hogy jobban éljenek, kiszámíthatóbb életük legyen, biztonságosabb körülmények között éljenek és hogy tudják megtervezni a gyerekeik számára unokái számára, saját maguk számára a szülőföldön a jövőt. Ezt fogjuk tenni a továbbiakban is. Ebben az esztendőben amikor majd azzal fogja a politika zavarni folyamatosan a polgárokat, hogy menjenek választani, akkor csak egy dolgot tudunk ígérni, hogy ránk számíthatnak és a feladatot elvégezzük” – nyomatékosította Kelemen Hunor.

Csibi Attila polgármester elmondása szerint, az építkezés itt nem ér véget, már elindították a közbeszerzési eljárást a régi szülészet épületének a felújítására is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?