FRISSÍTVE - Klaus Iohannis csütörtökön árulja el, hogy folytatja-e magányos harcát a NATO főtitkári tisztségéért

Klaus Iohannis államfő kedden délben sajtónyilatkozatot tartott Sergio Mattarella olasz elnökkel, akit a Cotroceni-palotában fogadott, azonban nem arról volt szó, mint amire a romániai nyilvánosság számított. FRISSÍTÉS 1: Az olasz-magyar kapcsolatok méltatásán túl újságírói kérdésre válaszolva Iohannis annyit közölt: csütörtökön árulja el, hogy visszalép-e a NATO-főtitkári választási versenyből, előtte a Legfőbb Védelmi Tanáccsal egyeztet a kérdésben. FRISSÍTÉS 2: Iohannis közölte, az államelnökválasztást szeptemberben, októberben vagy novemberben lehet megtartani, és amennyiben a koalíciós pártok mást akarnak, ahhoz meg kell változtatni a jogszabályokat, amihez szerinte már túl késő van. 

Mint ismert, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke bejelentette, hogy Mark Ruttét támogatja az észak-atlanti szövetség vezetésére, így Románia elnöke támogatás nélkül maradt. Kedden Pozsonyból is megerősítés érkezett Rutte támogatásáról. „Szlovákia kész támogatni Mark Ruttét a NATO következő főtitkáraként” – jelentette ki kedden Peter Pellegrini szlovák elnök.

Fotó: elnöki hivatal

Szlovákia és Magyarország jóváhagyása után Mark Rutte holland miniszterelnök már csak Románia támogatására várt NATO-vezetői kinevezéséhez.

Klaus Iohannis újságírói kérdésre elmondta, előbb a Legfőbb Védelmi Tanácssal beszéli meg azt, hogy fenntartja-e jelöltségét a NATO főtitkári tisztségére, miután már csak egyedül Románia nem foglalt állást a kérdésben Mar Rutte holland miniszterelnök mellett vagy ellen.

Iohannis csütörtökre ígért választ arra, hogy visszavonja-e jelöltségét.

„Nem számít, hogy az elnökválasztás szeptemberben, októberben vagy novemberben lesz” – mondta el ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva az államfő. Hozzátette, a jogszabályok szerint az államelnök-választást szeptemberben, októberben vagy novemberben lehet megtartani.

„Ha mást akarnak, akkor a jogszabályokat kell megváltoztatni, és szerintem már túl késő” – vélekedett Iohannis. Hozzátette: „Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy Románia elnökét a romániaiaknak kell megválasztaniuk, nem pedig a pártoknak. Ezért van közvetlen szavazás, és ezért tartom fontosnak, hogy a polgárok tájékozódjanak és kérdezzenek, akár a hegyekben, akár a tengerparton, akár az irodában vagy bárhol máshol legyenek a kampány során.”

Az olasz elnök bukaresti látogatása igazolja a két ország közötti megerősített stratégiai partnerség jelentőségét

Klaus Iohannis államfő szerdán a Cotroceni-palotában fogadta olasz hivatali kollégáját, Sergio Mattarellát. A két államfő négyszemközti megbeszélést folytatott, majd ezt követően tartott közös sajtótájékoztatót.

Az elnöki hivatal keddi közleménye szerint az olasz elnök látogatása a két ország közötti magas szintű párbeszéd folytatása, amelynek fontos momentuma volt az államfő 2018-as történelmi jelentőségű olaszországi látogatása, illetve a római együttes kormányülés idén februárban.

Románia és Olaszország idén ünnepli a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 145. és ezek nagykövetségi szintre emelésének 60. évfordulóját - emlékeztettek a közleményben. Az olasz elnök bukaresti látogatása igazolja a két ország közötti megerősített stratégiai partnerség jelentőségét, a kétoldalú együttműködések sikerét, valamint az Olaszországban élő román és a Romániában élő olasz közösség hozzájárulását a gazdasági és társadalmi élethez - hangsúlyozták.

Sergio Mattarellát nap folyamán fogadja a szenátus elnöke, Nicolae Ciucă és Marcel Ciolacu kormányfő is.

Cikkünk frissül.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?