Politico: Magyarország ellenezheti Iohannis NATO-főtitkárságát

A román államelnök egyébként sem pályázik nagy eséllyel arra, hogy Jens Stoltenberg utódja legyen.

Magyarország akadályt gördíthet Klaus Iohannis NATO-főtitkársága elé - írja az európai uniós hírekre szakosodott Politico portál abban a cikkben, amely az észak-atlanti katonai szövetség vezetőjének utódját találgatja. A lap szerint Jens Stoltenberg NATO-főtitkári mandátumának idén őszi meghosszabbítása az egyik legvalószínűbb forgatóköny. „A szövetségesek a biztonság kedvéért végül  pozícióban tarthatják Stoltenberget” – idézte egy magas rangú európai diplomata nyilatkozatát a Brüsszelben szerkesztett portál. A jelenlegi főtitkár mandátuma októberben jár le.Klaus Iohannis | Fotó: Agerpres

Stoltenberg utódjaként emlegeti lap Mark Rutte holland miniszterelnököt, Kaja Kallas észt kormányfőt és Ben Wallace brit védelmi minisztert is. A kevésbé emlegetett esélyesek sorában említi a cikk Ingrid Šimonite litván miniszterelnököt, Zuzana Čaputova szlovák elnököt, valamint az Európai Bizottság német elnökét, Ursula von der Leyent.

A szóba jöhet még kategóriában a Politico Klaus Iohannist is megnevezi esélyesként. A lap szerint ugyanakkor Magyarország meggátolhatja Románia elnökének megválasztását a NATO élére. Az is Iohannis ellen szól az írás szerint, hogy a szövetségen belül sokan egy nőt szeretnének a főtitkári pozícióba.  A The New York Times nemrég azt írta, a legesélyesebb jelölt Kanada ukrán felmenőkkel rendelkező miniszterelnök-helyettese, Chrystia Freeland lehet. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg