Kihantolták a marosbárdosi központban elhunyt gondozottakat

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT), rendőrök és igazságügyi szakértők hétfőn exhumálták annak a két személynek a holttestét, akik 2022 decemberében haltak meg a Re-Min Egyesület által működtetett marosbárdosi gondozási központban.

A nyomozati anyagok szerint a két személyt – az egyik 1990-ben, a másik 1992-ben született, mindketten 2022-ben hunytak el – a Marosbárdos község temetőjében helyezték végső nyugalomra, számol be az Agerpres hírügynökség.

Amint megírtuk, a marosbárdosi gondozási központban történt súlyos visszaéléseket a Jogi Forrásközpont (CRJ) tárta fel júliusban.

Fotó: CRJ

A civil szervezet munkatársai előzetes bejelentés nélkül látogattak el a szociális létesítménybe, ahol hét fogyatékkal élő gondozottat az alagsorban, építési törmelékek között, piszkosan és alultáplált állapotban találtak, fekáliával és vérrel szennyezett matracokon feküdtek. Két súlyos állapotban lévő embert pedig egy három négyzetméteres, levegőtlen, sötét szobában helyeztek el a fenntartók.

Tizenhárom személyt kórházba szállítottak.

Három személy ellen folyik nyomozás szervezett bűnözői csoport létrehozásának és folytatólagosan elkövetett emberkereskedelem miatt.
Az ügy három vádlottja: a marosvásárhelyi büntetés-végrehajtási intézet egyik alkalmazottja, aki a helyiség bérleti díját szedte be, egy rendőr és az édesanyja, aki a központ igazgatójaként szerepelt a dokumentumokba. Mindhárman 2023. december 26-ig bezárólag előzetes letartóztatásban van, miután július végén őrizetbe vették őket.
A nyomozás során kiderült, hogy a gyanúsítottak 2020-ban bűnözői csoportot hoztak létre, hogy anyagi hasznot húzzanak az áldozatok, idős vagy fogyatékkal élő személyek kizsákmányolásából, a szervezetet egyesületnek álcázva a szociális és gyermekvédelmi igazgatóságtól (DGASPC) és a rokonoktól pénzösszegeket szedtek be az ellátásért.
A DIICOT sajtóközleménye szerint az áldozatok ellátására szánt pénzt elsősorban a csoport tagjainak javára használták fel.
Az egyesület által irányított létesítményekben elhelyezett idős vagy fogyatékkal élő személyeket embertelen és megalázó bánásmódnak vetették alá, fizikai és pszichológiai agresszió, szabadságmegvonás, a megfelelő orvosi ellátás elmulasztása, a gondozás és a higiénia hiánya révén, szögezi le közleményében a vádhatóság.
Közben Mara Togănel Maros megyei prefektus és Florin Pălășan alprefektus a botrány nyomán lemondott tisztségéről, több rendőrtiszt ellen fegyelmi vizsgálat indult, a Maros megyei kifizetési és szociális ellenőrző ügynökség vezetője, Cristian Răduț pedig időközben visszatért posztjára.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?