Kiállnak a kultúra finanszírozása mellett a nagyvárosok ellenzéki polgármesterei

Értelmetlen korlátozni a kultúra önkormányzatok általi finanszírozását, mert attól nem csökkenne a költségvetési hiány.

Temesvár, Brassó, Bákó és Gyulafehérvár USR-s polgármestere csütörtökön a költségvetési kiadások csökkentését célzó rendelettervezet módosítására szólította fel a kormányt, mert szerintük a jogszabályjavaslat elfogadása katasztrofális hatással lesz a kultúrára helyi és országos szinten egyaránt.Fotó: Kiss Gábor

Az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség színeiben megválasztott elöljárók közös közleményükben felhívták a figyelmet arra, hogy alkotmányellenes és a helyi autonómia elvének megsértését jelenti a tervezetnek azon előírása, amely szerint az önkormányzatok a helyi költségvetés legtöbb 7,5 százalékát fordíthatják a helyi kultúra, a szabadidős tevékenységek és a sport finanszírozására.

Dominic Fritz polgármester szerint Temesvár idén 200 millió lejt költene ezekre a területekre, de az összeget az önkormányzat kénytelen lesz 70 millió lejre csökkenteni, ha a kormányrendelet hatályba lép. „Az ily módon megtakarított pénz nem segít a miniszterelnöknek a költségvetési hiány csökkentésében, mert a helyi költségvetésben marad, csak átkerül egy másik költségvetési tételbe” - idézte a közlemény az elöljárót.

Hasonlóan vélekedik Allen Coliban brassói polgármester is, aki szerint „aberráció helyi szinten pénzt elvonni a kultúrától”, mert ezzel az intézkedéssel nem fedezhető a költségvetési hiány. Az elöljáró szerint a rendelet hatályba lépése a város két népszerű kulturális intézményének a felszámolását is jelentené. „Ez nem vicc. Ez a kultúra megvetését jelenti, és azt, hogy a kormány mélyen a mások zsebébe nyúl” - nyilatkozta Coliban.

Kapcsolódók

Kimaradt?