Kezdődik a kézdivásárhelyi uszoda építése

Most már biztos: kezdődik a kézdivásárhelyi uszoda építése, miután a kivitelező MIS Group cég képviselője és az Országos Befektetési Tárrsaság (CNI) elnöke Kézdivásárhelyen aláírta a finanszírozási szerződést. A födött uszoda Kézdivásárhely történetének eddigi legnagyobb beruházásának néz ki.

A nem mindennapi eseményen részt vett Bokor Tibor polgármester, Cseke Attila fejlesztési miniszter, Manuela Irina Pătrășcoiu, a CNI elnöke, Fejér László Ödön szenátor valamint a versenytárgyalást megnyerő építkezési vállalkozás képviselője, Farcaș Petrică.

Balról jobbra: Fejér László Ödön szenátor, Cseke Attila miniszter, Bokor Tibor polgármester, Manuela Irina Pătrășcoiu, a CNI elnöke, valamint Farcaș Petrică a MIS Group részéről | A szerző felvétele

A szerződést Manuela Irina Pătrășcoiu és Farcaș Petrică írta alá. Bokor Tibor kifejtette: még most sem igazán jön, hogy elhiggye: megvalósul a kézdivásárhelyiek álma, aminek érdekében évek óta zajlik a politikai lobbizás, de csak 2021-ben, az RMDSZ kormányra kerülésével tudták a holtpontról kimozdítani az ügyet, Cseke Attila tárcavezető pártfogásával. A kézdivásárhelyi födött uszoda nem kis „vajúdással” születik meg, hiszen az alapot 2006-ban készítették el önerőből, viszont a dolgok anyagiak miatt megfeneklettek, s hiába kopogtattak pénzért, nem történt semmi előrelépés. Az uszoda építésére 109,5 millió lej áll áfa nélkül rendelkezésre, összesen mintegy 122 millió lejes beruházásról van szó – hangsúlyozta Bokor Tibor. „Hozzá kell tennem, hogy ehhez az összeghez még hozzáadódik az a pénz, amit az alap építésére elköltött a város, így nagyon jelentős beruházásról beszélhetünk. A kivitelezési idő legtöbb 36 hónap, remélem, hogy hamarabb is meglesz” - mondotta az elöljáró.

Cseke Attila elmondta: Bokor Tibor folyamatosan „zaklatta”, hogy miként áll az uszoda ügye, két évnek kellett eltelnie, míg a formaságokat le tudták és eljöhetett a szerződés aláírásának a pillanata. „Kézdivásárhelynek ez egy nagyon jelentős beruházás, 22 millió euróról van szó, amit a kormány folyósít közpénzből. Az is nagyon fontos üzenet, hogy tudtunk segíteni, és a kézdivásárhelyiek is bizalmukat helyezték az RMDSZ-be” – magyarázta a miniszter, aki szerint az elmúlt két évben 14 uszodát adtak át, de további hatvanra van kilátás.

Cseke Attila szerint ezeknek költsége meghaladja a másfél milliárd lejt. „Fontos hangsúlyoznom, hogy erre meg is van a fedezet” – mondotta a tárca vezetője, aki szerint részben uniós alapból, részben kormánypénzből épülnek a létesítmények.

A MIS Group képviselője arról biztosította a jelenlévőket, hogy igyekeznek a határidőnél hamarabb, azaz három évnél rövidebb idő alatt elkészíteni a létesítményt, amiben egy nagy és több kisebb medence is helyet kap. Lesz ugyanakkor közönségnek is lelátó, a versenyeket mintegy háromszázan, a felkészüléseket pedig négyszázan tudják majd nézni. Az uszoda beépített területe egyébként 8900 négyzetméter lesz, az említett nagy- és kismedencéken kívül számos más berendezés is helyet kap” – mondotta el Manuela Irina Pătrășcoiu.

Állítólag az sem fog gondot okozni, ha időközben megdrágulnak az építőanyagok, a kormánynak van erre egy rendelete, az esetlegesen felmerülő pluszköltségeket tudják majd fedezni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?