Kezdődhet a vízhálózat kiépítése Györgyfalván

Átadták a munkaterületet annak a kivitelező cégnek, amelyik megnyerte a vízhálózat-építésre kiírt versenytárgyalást Erdőfelek község négy településén – közölte a Kolozs megyei RMDSZ.

A Szamos Vízügyi Vállalat európai uniós óriásprojektje keretében valósulnak meg a munkálatok, amelyek 11 településre terjednek ki: Kisbács, Györgyfalva, Erdőfelek, Seregélyes, Bányabükk, Szászfenes, Apahida, Telekfarka, Szamosszentmiklós, Kolozskorpád, Hegyaljai-tanyák (Sub Coastă). A munkálatok összértéke 72 millió lej.

„Megkönnyebbülés, hogy többéves különféle bürokratikus akadályok után tényleges elkezdődhetnek a kivitelezési munkálatok, hiszen ez az egyik legjelentősebb szerződés az infrastrukturális nagyberuházás keretében” – nyilatkozat Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke.

Fotó: Kolozs megyei RMDSZ

A Györgyfalván kialakult ivóvíz válság orvoslására az RMDSZ a tavalyi évben több mint 8 millió lejt utalt ki, ugyanakkor a csatornahálózatra 22,5 millió lej támogatást hagytak jóvá a Cseke Attila által vezetett fejlesztési minisztérium Anghel Saligny berehuzási programjának keretében.

Amint annak idején a Maszolon beszámoltunk róla, a román hadsereg egyik üzemanyag-szállító járműve felborult Apahida és Bányabükk között a kolozsvári terelőúton. Bár személyi sérülés nem történt, kiderült, a szerencsétlenség következtében a teherautóból mintegy 8 tonna gázolaj ömlött ki a magyar többségű Györgyfalvát ellátó víztározó mellett. Ekkor el is zárták a központi vízellátást, majd tartálykocsival vittek ivóvizet a lakosságnak. A gázolaj beszivárgott a talajba a baleset környékén, és mivel a legnagyobb lefedettségű hálózat szennyeződött be, ez a háztartások 60 százalékát érintette, így a teljes vezetékhálózat tisztításra szorult. Akkor senki nem tudott választ adni arra, hogy mennyi idő szükséges a tározó és a vízvezetékrendszer kitisztítására, vagy lehetséges-e ez egyáltalán, ám Cseke Attila fejlesztési miniszter már akkor segítséget ígért a Kolozsvár melletti település ivóvízgondjainak megoldására. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg