Kézdin FiatalON: elkészült az ifjúság igényeit felmérő kiadvány a céhes városban

Átfogó kiadvánnyal jelentkezett csütörtökön a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet (KVISZ), a novemberben elindított felmérésük összegzését mutatták be a sajtó előtt. Kategorizálták az eredményeket és az összesítéseket részletesen lebontották, ebből készült el a nyomtatott kiadványuk.

A kutatás főszereplői a kézdivásárhelyi és a kézdivásárhelyi élettérrel rendelkező fiatalok, akik a város, Felső-Háromszék és Székelyföld jövője szempontjából a megújuló erőforrást jelentik – vélik a kiadvány készítői. 

„Több mint 600 fiatal segítségével átfogó képet kapunk életterükről, családalapítási terveikről, szabadidős, és információszerzési szokásaikról, közélethez való viszonyukról, oktatásukról, valamit a jövőjüket érintő kérdésekről, mint az elvándorlás és a munkavállalás” – mondta az egyesület elnöke, Szöllősi Tamás.

Már lapozható a hasznos információkat tartalmazó kiadvány | Fotók: Kézdivásárhely Önkormányzata

A KVISZ arra is kíváncsi volt, hogy a fiatalok szerint mivel kellene foglalkoznia egy ifjúsági szervezetnek. A válaszokból kiderül, hogy a szórakoztató programok és a bulik, valamit a képzések állnak az első három helyen a fiatalok igényei közt. Ezt követi a kulturális programok szervezése, karriertanácsadás, valamint a tehetséggondozás, majd a pályázatok, az érdekképviselet és a közéleti tevékenységek. A listát a szociális támogatások és az egyebek zárják.

Kézdivásárhely fejlődési irányát egy 1-től 10-ig terjedő skálán kellett értékelniük a kitöltőknek. Szám szerint a legtöbb értékelés a 7-esre érkezett, amely a jó kategóriába sorolódik.

A kiadványban látható, hogy a fiatalok több mint egyharmada nem tervezi, hogy a jövőben külföldre menjen tanulás, munkavégzés vagy akár kitelepedés céljából. A megkérdezettek közel egynegyede tervezi, hogy tanulás céljából a közeljövőben külföldre megy, 30 százalékuk pedig rövidebb, vagy hosszabb időre munka miatt menne külföldre. Csupán a fiatalok 12 százaléka tervezi, hogy külföldre költözne.

A projektet Szöllősi Tamás, a KVISZ elnöke ismertette

Az itthon maradás okaként a fiatalok leginkább a családhoz és barátokhoz való ragaszkodást emelték ki. Legkevésbé az egyedül történő elindulás és az új környezet tartja vissza a fiatalokat. Két százalékukat semmi nem tartja vissza, attól, hogy külföldre költözzenek.

A tavaly novemberben elindított felmérés kiadványát online is közzéteszik, forgatható változatban pedig a közeljövőben, valamint tervezik összehasonlítani más erdélyi városban készített hasonló kutatásokkal.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?