Lezárult a céhes városban a Kézdin FiatalON ifjúsági felmérés

Lezárult a Kézidvásárhelyi Ifjúsági Szervezet (KVISZ) által létrehozott online konzultáció a céhes városban, amelynek célja az volt, hogy a fiataloknak – akik a 14-35 éves korosztályba tartoznak és Kézdivásárhely az életterük – kérjék ki a véleményét jelenlegi helyzetükről, megelégedettségükről, jövőképükről.

A kutatás hat nagyobb fejezetet foglal magában. Vizsgálták a fiatalok életeseményeit, szabadidős tevékenységeit, információszerzési szokásait, közösségi léthez való viszonyulásukat, illetve az oktatásról, jövőről és munkáról való elképzeléseiket.

„A konzultáció eredményei hozzásegítenek, hogy jobban belelássunk a fiatalok gondolataiba, helyzetébe, vízióiba és mindennapjaiba. Több mint 600 fiatal segítségével átfogó képet kapunk életterükről, családalapítási terveikről, szabadidős -, és információszerzési szokásaikról, közélethez való viszonyukról, oktatásukról, valamit a jövőjüket érintő kérdésekről, mint az elvándorlás és a munkavállalás. Hosszú idő után alaposabb, pontosabb képet kaphatunk ezen fiatalokról, akik szorosan kötődnek Kézdivásárhelyhez” – emelte ki Szöllősi Tamás, a KVISZ elnöke.

Kiderült többek közt, hogy a megkérdezett fiatalok 72 százaléka az országban képzeli el a jövőjét, és 58 százalék Székelyföldet választja, 67 százalék azért nem menne más országba, mert ragaszkodik a családjához. A megkérdezett fiatalok 83 százaléka házasságban él, vagy tervezi a házasságot, valamint fontosnak tartja a gyermekvállalást.

A KIVISZ elnöke elmondta, hogy januárban átfogó kiadvánnyal jelentkeznek, amelyben kategorizálják az eredményeket és az összesítéseket részletesen lebontják, nyomtatott formában és online forgatható verzióban is közzéteszik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?