Két és fél év börtönre ítélték a fogyatékkal élő lányt megerőszakoló férfit Szatmár megyében

Első fokon két és fél év letöltendő börtönbüntetésre és tízezer lej erkölcsi kártérítés megfizetésére ítélte a bíróság azt az 53 éves Szatmár megyei férfit, aki a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság alkalmazottjaként három esztendővel ezelőtt megerőszakolta az egyik nagykárolyi szociális ellátó központban elhelyezett tizenkilenc éves, pszichés betegségekben szenvedő lányt.

Az ítéletről a Libertatea bulvár hírportál átfogó cikke alapján számolt be a Szatmár megyei sajtó. Az eset 2018. január 18-án történt a Szatmár megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság intézményi keretében, a fogyatékossággal élő felnőttek gondozása érdekében működtetett nagykárolyi ellátó központban. Egy tizenkilenc éves, pszichés betegségekben szenvedő lány, akit nem sokkal korábban helyeztek át ebbe az intézetbe, megkereste az egyik ápolót és arra panaszkodott, hogy nem tud aludni és kérte, hogy valaki maradjon mellette, továbbá van valami elmondanivalója.

A lány elmesélte az ápolónak, hogy a központ egyik alkalmazottja, B. I. egy héttel korábban leszólította az utcán és arra kényszerítette, hogy üljön be az autójába. Ezután a férfi szőlősébe hajtottak, ahol szexuálisan zaklatta. Másnap a lány elmondta a központ vezetőjének is a történteket, hogy a karbantartóként dolgozó férfi akarata ellenére létesített vele szexuális kapcsolatot.

A történet nem maradt titokban, kiszivárogtak az információk és a történtek megjelentek a helyi sajtóban is, ezután indult ügyészségi vizsgálat az erőszaktevő ellen. B. I vallomást tett és beismerte tettét, ezért a bíróság három évvel a történtek után első fokon két év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre, valamint az áldozat számára tízezer lej erkölcsi kártérítés kifizetésére ítélte.

Az elkövető büntetése enyhítése érdekében fellebbezést nyújtott be az elsőfokú ítélet ellen, így az eljárás a fellebbviteli bíróságon folytatóik.

A Büntető Törvénykönyv szerint a nemi erőszakot 3-tól 10 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtják, ám mivel a férfi beismerő vallomást tett, ez enyhítő körülménynek számított, ezért már az elsőfokú ítéletben is negyedével csökkentették az eleve legkisebb kiszabható büntetést is.

Az 53 éves elkövetővel még az eset napvilágra kerülése idején szerződést bontott a munkaadója. A férfi ezért beperelte a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot, azt állítva, érzelmi nyomás hatására íratták vele alá a felmondólevelét. A bíróság azonban elutasította és megalapozatlannak ítélte a bántalmazó keresetét.

(Címlapképi illusztráció forrása: Pixabay)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?