Keresik Petőfi Sándor sepsiszentgyörgyi szobrának megalkotóját

Petőfi Sándor egész alakos szobrának megalkotására hirdetett pályázatot a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, amely a Háromszéki Magyar Sajtóért Alapítvány kezdeményezésére hozza létre a Petőfi-teret, ahol szobrot is elhelyeznek a költőnek.

A tervezett műalkotás az 1918. December 1. utca és a Zefír utca kereszteződésénél található beépítetlen területen kap helyet. A villanyrendőr közelében, az Arany János szoborral szembeni téren helyezik majd el Petőfi Sándor egész alakos szobrát, hiszen közismert a két költő barátsága, így szobruk Sepsiszentgyörgyön is egymás közelében lesz.fotó: Sepsiszentgyörgy önkormányzata

A szoboralkotó pályázat feltételeként szabta az önkormányzat, hogy Petőfi Sándor egész alakos szobrának vagy a szoborkompozíciónak meg kell jelenítenie a költő ragaszkodását Sepsiszentgyörgyhöz. Petőfi Sándor ugyanis a feleségéhez, Szendrey Júliához írt levelében, 1849. július 29-én így fogalmazott: „Előbbeni levelemben írtam, hogy Csíkszeredának és Kézdivásárhelynek gyönyörű vidéke van; Sepsiszentgyörgyé talán még szebb, a város is jobban tetszik. Majd körülményesebben megvizsgáljuk, ha együtt utazzuk be Háromszéket, mint a fészket rakni akaró fecskék.”

A pályázati felhívás szerint Petőfi Sándor egész alakos szobrának megalkotására jelentkezhet bármely természetes vagy jogi személy, aki a szoborkörnyezet kialakítása érdekében (esetleg egy területrendező építésszel társulva) vállalkozik a pályázati kiírásban közzétett feladat elvégzésére. A pályamunkák beadásának határideje 2022. október 31-e és a szobrot jövő év július 29-én, Petőfi Sándor eltűnésének évfordulóján avatnák fel. A pályázattal kapcsolatos bővebb információt a sepsiszentgyörgyi önkormányzat www.sepsi.ro oldalán találnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?