Kálvária vagy protokollkövetés a csíkszeredai kórházban? – olvasói panasz nyomában jártunk

Kórházi kálváriájának történetével fordult hozzánk egy olvasónk. A csíkszeredai hölgy szerint a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban méltatlanul bántak a kislányuk állapota miatt sürgősségi ellátásra szoruló családdal és a körülmények sem voltak megfelelőek. Az intézmény vezetősége válaszában leszögezi: az országosan meghatározott protokollokat betartva látták el a gyermeket és helyezték el a kórházban. A kifogásolt pontok között ugyanakkor van olyan, amiben igazat adnak a panaszosnak.

A csíkszeredai hölgy kislányával június közepén került a csíkszeredai kórház sürgősségi osztályára, miután a gyermeknek éjszaka légszomjjal járó tünetei jelentkeztek – kezdett bele történetükbe Dombi-Kedves Noémi. Mint elmondta: a kislány édesapja rohant vele a kórházba, ahová időközben az édesanya is megérkezett. A sürgősségi osztályon ügyeletes doktornő megvizsgálta a gyermeket és megállapította, hogy súlyos gégeszűkülete van. Ez azzal jár, hogy amennyiben valamilyen vírusos fertőzés lép fel nála, a gégéje összeszűkül, és nem kap levegőt.

Az édesanya elmondása szerint a kórházi ügyeletes orvos azt javasolta, hogy a kislány kezelésének idejére az egyik szülő maradjon a kórházban, azonban a koronavírus-gyorsteszt mindkét szülő esetében pozitív eredményt hozott. Ezt követően kiderült: arra az esetre, ha mindkét szülő koronavírussal fertőzött, nincs a kórháznak alkalmazható procedúrája. „Be szabad feküdjön a szülő, nem szabad befeküdjön, egy rokon befeküdhet-e? Erre jelenleg procedúra nincsen a doktornő elmondása szerint” – emelte ki a panaszos.

A családnak azt javasolták, hogy a sürgősségi osztályon kialakított elkülönítő szobában töltsék el az éjszakát, és reggel a kórház döntést hoz arról, hogy mi történjen tovább. Többször említették ugyanakkor nekik, hogy a gyorsteszt pozitív eredménye miatt ki kell menniük a kórház Csíksomlyón található fertőző részlegébe. A szülők azt kifogásolták, hogy a fertőző osztályon nincsen gyermekorvos, így nem tudják ellátni a gyermeket, ha újabb roham lépne fel. Ezért úgy döntöttek a férjével, hogy a kezelés hátralévő idejét az elkülönítő szobában töltik. A kislány állapotát stabilizálták, hazaengedték és a szülők otthon maradtak karanténban.

Újabb ijedtség, újabb megpróbáltatások

A probléma azonban nem oldódott meg, négy nappal később újabb rohamot kapott a gyermek, ezúttal súlyosabb tünetekkel, magas láza volt, rázta a hideg – számolt be az édesanya. A tüneteket látva a karantén ellenére ismét bevitték a kórház sürgősségi osztályára a kislányt. A kórház személyzetének jelezték, hogy koronavírussal igazolták mindkettejüket, de be kellett vinniük a gyermeket a rosszulléte miatt. Ekkor ismét a már említett elkülönítő szobába kerültek és a szülők szerint itt vette kezdetét az újabb „tortúra”.

„A beleegyezésünk nélkül mentőt hívtak és el akartak szállítani a fertőző részlegre. Mi erre jeleztük, hogy PCR-tesztet szeretnénk igényelni. Azt a választ kaptuk, hogy nem lehet, mert a gyorstesztünk pozitív volt, ezért mindenképpen menjünk ki a csíksomlyói részlegre” – részletezte a hölgy. Ám ismét a gyermekorvos hiányára hivatkozva a szülők elutasították a fertőző osztályra szállítást. Az ügyeletes doktornő az anyuka szerint emelt hangon figyelmeztette őket arra, hogy a kórház költségére nem tudnak PCR-tesztet végezni. Végül saját költségükre elvégeztették a vizsgálatot, amely negatív eredményt hozott mindkettőjük esetében. A szülők azt is kifogásolták, hogy az elkülönítő szobába érkező doktornő nem viselt megfelelő védőöltözetet.

Az eredmények megérkezéséig a kórház régi ortopédiai részlegére került a család, majd a negatív eredmények kézhezvétele után felvételt nyertek a gyermekosztályra. Az édesanya beszámolója szerint a gyermekosztályon nincs külön kórterem a koronavírusos szülőknek, gyermekeknek. Ugyanakkor azt is kifogásolta, hogy a kórteremben penészesek a falak, a kislány ágyán koszos volt az ágynemű.

Mindezek után a kibocsátáskor nem kaptak számlát a kezelés költségeiről, de azt is kifogásolták, hogy az elkülönítőben töltött két alkalom egyikén sem kaptak semmilyen ellátást, ételt, vagy innivalót. A helyiségben levő ágyon nem volt ágynemű, tette hozzá a hölgy.

Mint Kedves-Dombi Noémi elmondta: elsősorban az emberi bánásmódra hívnák fel a figyelmet történetük elmondásával. „Azt szeretnénk, ha a személyzet megfelelően állna hozzá a betegekhez egy ilyen védtelen helyzetben” – összegzett az anyuka.

Kórház: mindenben követték a protokollt

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége a szülők panasza nyomán feltett kérdéseinkre fogalmazott válaszában leszögezte: a koronavírusos betegek ellátására és a kísérőkre vonatkozóan országosan érvényes protokoll szabja meg, hogyan kell eljárni. Mint fogalmaztak: a pozitív szülő beutalhatóságát kísérőként az egészségügyi állapota határozza meg.

„Ha orvosi felügyeletet és kezelést igényel, akkor kísérőként nem vehető fel a gyermekosztályra, hanem a felnőtt betegeket ellátó osztályra kerül. Ha orvosi felügyeletet és kezelést nem igényel, akkor az osztály nem zárkózik el a szülőnek, mint kísérőnek a kiskorú gyermek mellé való beutalásától, de hangsúlyozzuk, hogy a konkrét döntést az adott helyzetben, a gyermek érdekeit szem előtt tartva hozzuk meg, odafigyelve a szülő állapotára, a szigorú járványügyi előírásokra és az osztályon adott elkülönítési lehetőségekre is” – írták.

A kórház azt is közölte, hogy a gyermekgyógyászati osztályon, „az adottságokhoz igazodva”, el van különítve külön kórterem a koronavírussal fertőzött gyermekek és kísérőik számára. Az említett esetben ez a kórterem épp felújítás alatt volt, tekintve, hogy megyeszinten az esetszám alacsony, most végezték el a szükséges javításokat.

Arra a felvetésre, hogy a kórház csíksomlyói részlegén nincs gyermek-szakorvos, azt válaszolták: a csíksomlyói, fertőző betegségeket és Covid-19-betegeket is ellátó osztályon dolgozó fertőző betegségeket kezelő orvosoknak, az infektológusok szakkörébe tartozik a fertőző betegségekkel küzdő gyermekek gyógyítása is, továbbá a vírusos gyermekkori megbetegedések mellett a különböző bakteriális és parazitás gyermekkori betegségek kezelése. A fertőző betegségek osztályán kezelik például a sárgaságos gyermekeket is. Ugyanakkor az infektológus szakorvos bármikor kérhet gyermekgyógyászi konzíliumot.

Az orvos dönthet

A tesztelésekre vonatkozóan az intézmény válaszából kiderül: a koronavírus-tesztelést az országos és a kórházi szabályok alapján végzik, ezek a szabályok részletesen leírják, hogy milyen esetekben használják a gyorstesztet és milyen esetekben indokolt a PCR-teszt alkalmazása.

„Jelenleg a gyorstesztet alkalmazzák a legtöbb esetben, és időnként ennek ellenőrzésére a PCR-tesztet is igénylik. Annak eldöntése, hogy mikor melyik tesztet vagy kezelést alkalmazzák a kórházi ellátás, kezelés során, az orvos feladata. Van lehetőség a kórházban kérésre történő PCR-teszt elvégzésére is, ebben az esetben azonban ezért fizetni kell” – írták.

A sürgősségi osztályon lévő elkülönítő teremmel kapcsolatos kifogásokra az intézmény vezetősége úgy fogalmazott: a nevezett helyiség nem egy kórterem, nem arra szolgál, hogy egy család, jelen esetben az anya és a gyermek hosszabb időt töltsön el ott, „a sürgősségi igényeknek pedig megfelel”.

Amint a sürgősségi osztály tájékoztatott, ebben az esetben az anya megtagadta az elkülönítő elhagyását és a betegfelvételt is, ezért tartózkodtak ott huzamosabb ideig, szögezték le. Az érvényben lévő jogszabályok szerint a sürgősségi osztályon minden esetet legtöbb négy órán belül meg kell oldani, ezalatt a beteget kivizsgálják, majd beutalják vagy hazaengedik, ebben az esetben a szülő mindkét lehetőséget elutasította, tudtuk meg. 

A sürgősségi osztály vezetője ugyanakkor leszögezte, hogy az osztályon megkapták a szükséges ellátást az érintettek, ezt az osztályos dokumentumokkal bizonyítani tudják. A védőöltözetet illetően a sürgősségi osztály azt közölte, hogy szigorúan betartják a szükséges elővigyázatossági szabályokat az ott dolgozók, az aktuális előírásoknak megfelelően.

Szükséges a kölcsönös bizalom

A gyermekosztályon a szóban forgó eset idején a koronavírusos elkülönítő kórterem állt felújítás alatt, ebben meszeltek, festettek és oxigénnel látták el a helyiséget, ezért került a család egy másik kórterembe. Az osztályon egyébként folyamatosan zajlanak kisebb-nagyobb javítások. A gyermekgyógyászati osztály közlése szerint kizárt, hogy az ágynemű koszos lett volna, mert minden esetben előzetesen mosott, fertőtlenített ágyneműt kapnak a beutaltak, ugyanakkor tény, hogy az erőteljes fertőtlenítés eléggé megviseli az ágynemű anyagát – írták a válaszban.      

A szülői panaszok sorában az is megjelent, hogy a kibocsátáskor nem kaptak kimutatást a kórházi költségekről. A kórház válaszában megállapítja, hogy ez mulasztás, és a jelzetteket a kórház ápolási igazgatója kivizsgálja. Arra kérik a szülőket, hogy vegyék fel a kapcsolatot a kórházzal is, hogy a panaszukban vázolt általános állításoknak tudjanak tételesen utánajárni.

„Ugyanakkor a kórház vezetősége arra kéri a szülőket, hogy szakmai kérdésekben bízzák rá a döntést a szakemberekre. Tudjuk, hogy a gyermek állapota, egészsége, jólléte iránt leginkább a szülők tartoznak felelősséggel, de felelősen végzik munkájukat az orvosok is. Az ő kompetenciájuk eldönteni, hogy adott esetben milyen vizsgálatra, kezelésre, további szakorvosra van a páciensnek szüksége és ebben a szülőnek partnernek kell lennie. A gyógyításhoz bizalomra is szükség van, ezt a bizalmat, kérjük, előlegezzék meg nekünk a hozzánk fordulók” – fogalmazott végezetül Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere.

(Borítókép: archív | Gábos Albin)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?