Változott a csíkszeredai kórház betegfogadási rendje

Az egészségügyi minisztérium hétfői rendelete nyomán megváltozott a Csíkszeredai Hargita Megyei Sürgősségi Kórházban a betegek fogadásának és beutalásának az eljárási rendje. A járóbeteg-ellátásra, illetve kórházi kezelésre érkezők is változásokra számíthatnak.

Az egészségügyi tárca április 26-án megjelent, 434-es számú rendelete újdonságokat hoz a koronavírusos betegek számára egészségügyi ellátást biztosító kórházak működése terén, a változásokat Konrád Judit kórházmenedzser és Sîngeorzan Sergiu járványtani főorvos ismertette szerdán a csíkszeredai intézmény sajtótájékoztatóján.

A kórház vezetője leszögezte: az intézmény továbbra is ellátja a nem koronavírusos betegeket, a sürgősségi eseteket, az időpontra érkező („programált”) pacienseket is, a Csíksomlyón található tüdő- és fertőző betegségek osztálya pedig kezeli a koronavírusos betegek nagy részét. „Számos intézkedést hoztunk, amelyek, leegyszerűsítve, arra vonatkoznak, hogy a kórházba érkező beteg kivel, mivel találkozik először és mi a feladata. A mi feladatunkat a személyzet tudja” – mondta az igazgató.

Mindenkit egy helyen fogadnak

A leglényegesebb változás, hogy a kórház főbejáratánál felállított elosztó ponthoz érkeznek a páciensek. A kapusfülke mellett felállított konténernél két kórházi dolgozó fogadja az érkezőket és elkezdi a 434-es számú rendelet alapján kibocsátott epidemiológiai vizsgálatra vonatkozó nyomtatványt kitölteni.

„Ezt több részben töltik ki, attól függően, hogy a beteg melyik bejárathoz lesz irányítva és milyen céllal érkezett a kórházhoz” – folytatta Konrád Judit. Például ha a sürgősségi osztályra érkezik valaki, és nincsenek felső légúti megbetegedésre utaló tünetei, akkor felveszik a személyes adatait, majd a beteg kezébe adják a nyomtatványt, aki ezzel a sürgősségre megy tovább.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Abban az esetben, ha felső légúti megbetegedésre utaló tüneteket mutat a páciens, a másik bejárathoz irányítják, oda, ahol eddig is fogadták a fertőzésgyanús pácienseket. Ha mentővel érkezik valaki, esetlegesen már pozitív koronavírusteszttel, akkor egy másik bejárathoz irányítják, tudtuk meg.

A járóbeteg-ellátásra, előjegyzés alapján érkező pácienseket a fogadópontról a járóbeteg rendelőhöz irányítják, ahol szintén két kórházi dolgozó fogadja őket: a nyomtatványt további adatokkal egészítik ki a tünetek alapján, majd továbbküldik a megfelelő orvoshoz – részletezte az intézményvezető. Ha hőemelkedést érzékelnek valakinél, akkor koronavírus-gyorstesztet rendelnek el. Ha az orvos a beteg kórházi felvételéről dönt, akkor szintén egy meghatározott útvonalon megy a paciens a kórházba.

A sebészeti vagy belgyógyászati esetek, akik előzetesen egyeztetett időpontra érkeznek a kórházba, már elvégzett gyorstesztet mutathatnak fel, de aznap a kórháznál is lehetőségük van erre, és ennek eredményétől függően jelölik ki számukra a megfelelő útvonalat az intézménybe.

Ha az elvégzett teszt eredménye negatív, akkor a megszokott útvonalon keresztül beutalják a kórházba azokat, akik programált műtétre, vagy más orvosi ellátásra érkeznek – emelte ki a menedzser. Pozitív teszteredmények esetén, attól függően, hogy melyik kórházi részlegen történt a tesztelés, különböző útvonalakat jelölnek ki a betegek számára.

A belgyógyászati kezelésre érkezők a kórház fölszintjén található tampon-zónában („sárga zóna”) nyernek beutalást. „Ott addig, ameddig a megfelelő osztályra beutalják, a megfelelő szakorvos megvizsgálja és a személyzet ellátja őket. Sebészeti esetekben a moduláris részlegben, konténerekben lesznek elhelyezve a betegek. A műtétek utáni utókezelés szintén itt történik” – sorolta tovább Konrád Judit.

Hozzátette: természetesen az intézmény eddig is ellátta a koronavírussal fertőzött betegeket is, és ha szükséges, ezen túl is megteszik ezt. Elmondta, a koronavírussal diagnosztizált pszichiátriai eseteket nem kezelik Csíkszeredában, hanem a székelyudvarhelyi városi kórházba szállítják, ugyanez vonatkozik a szülészeti esetekre is. Az intenzív ellátást igénylő betegeket pedig a csíkszeredai intézmény intenzív terápiás részlegén fogják ellátni.

(Borítókép: a szerző felvétele)

Kapcsolódók

Kimaradt?