Felsőfokú asszisztensképzés indul Csíkszeredában

Hiánypótló felsőfokú egészségügyi asszisztensképzést indít Csíkszeredában a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara és a budapesti Semmelweis Egyetem. Mindezt pénteken jelentették be a hargitai megyeszékhelyen.

A budapesti Semmelweis Egyetem oktatóinak bevonásával és szakmai segítségnyújtása mellett indul el a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának felsőfokú egészségügyi asszisztensképzése – jelentették be pénteken az Új lehetőségek, új távlatok az oktatás, tudományos kutatás terén című tudományos ülésszak felvezető sajtóeseményén.

Dr. Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora elmondta: első fázisban a Sapientia a maga szervezett intézményi keretébe befogadja a képzést és megadja annak jogi hátterét.

„A Sapientia és a Semmelweis Egyetem között létrejött egy szakmai megállapodás a képzés szakmai feltételeinek biztosításáról. Székhelyen kívüli képzésként indul el a folyamat, és amint lehet, önálló sapientiás szakként kívánjuk működtetni” – emelte ki a rektor.

Dr. Balogh Zoltán, a Semmelweis Egyetem klinikai kapcsolatokért felelős dékánhelyettese online jelentkezett be az eseményen. Mint kifejtette: az ápolói hivatás olyan szakma, amely az Európai Unió egységes szabályozási rendszere alá esik és Magyarország a képzésben, képzés szervezésben élen jár.

A szakképzés bejelentése kapcsán Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja kiemelte: Magyarország fontosnak tartja, hogy magyar nyelvű felsőfokú képzés legyen elérhető Székelyföldön.

„Ez jó a diákoknak, hogy nem kell messzebb elutazniuk tanulmányaik folytatásához, jó az oktatóknak, akik helyben tudnak dolgozni, és jó a helyi közösségnek, akik gazdagodnak egy jelentős értelmiségi réteggel” – fogalmazott.

Ebben az évben indulhat az oktatás

„Néhány éve kezdődött el az a szerves fejlődési folyamat és együttműködés a Hargita Megyei Sürgősségi Kórházzal, amelynek eredményeképpen ma kijelenthetjük, készek és képesek vagyunk arra, hogy Csíkszeredában felsőfokú ápolóképzés legyen a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának négyéves ápoló képzése által” – fogalmazott Dr. Lázár Ede, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kar dékánja.

Hozzátette: a tervezett képzés akkreditációján dolgoznak, és esély van arra, hogy még ebben az évben elkezdődhessen az oktatás. „A cél az, hogy néhány éven belül a Sapientia Egyetem saját képzési rendszerében tudja indítani” – tette hozzá.

A Hargita Megyei Sürgősségi Kórház képviseletében Konrád Judit kórházmenedzser kijelentette: szükség van erre a képzésre Csíkszeredában, hiszen a térség lakossága „megérdemli, hogy a legjobb szakemberek segíthessenek rajtuk a legnagyobb szükségben”.

A megyei kórházat fenntartó Hargita Megyei Tanács elnöke, Borboly Csaba szerint a felsőfokú asszisztensképzés elindulása több éves terv megvalósulását jelenti.

Tar Gyöngy, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője kifejtette: rég megfogalmazott igény a kórház részéről is, hogy magasan képzett, magyarul beszélő ápolókat kaphasson, ugyanakkor a betegek részéről is, hogy a legmagasabb szintű ellátásban részesüljenek és elmondhassák panaszaikat anyanyelvükön.

Üdvözölte a kezdeményezést Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere is. Mint kifejtette: a Sapientia Egyetem Csíkszeredai Kara szerves része a székelyföldi közösségi élet megszervezésének és a jövő megteremtésének. „A felsőfokú ápolóképzés közép távon nagyon erős energiát fog adni az egészségügyi ellátásban a kórházinknak” – emelte ki a városvezető.

A pénteki nap további részében tudományos ülésszakot tartottak Új lehetőségek, új távlatok az oktatás, tudományos kutatás terén címmel, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szervezésében, amely során bemutatták a meghívottaknak és a sajtónak a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház molekuláris diagnosztikai laborját is.

(Borítókép: a szerző felvétele)

Kapcsolódók

Kimaradt?