banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Egy év Covid Csíkszeredában – 1700-nál több beteget ápoltak a kórházban

Fotó: Hargita Megyei Sürgősségi KórházEgy évvel ezelőtt, 2020. április 8-án utalták be az első Covid-19 betegségben szenvedő pácienst a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba. Azóta összesen 1711 beteget kezeltek az intézményben koronavírus-fertőzés miatt.

Az idei egészségügyi világnap is a pandémia jegyében telt: az Egészségügyi Világszervezet ezalkalommal azt szorgalmazta, hogy mérjék fel az egyenlőtlenségeket és mindenki akkor jusson hozzá minőségi egészségügyi szolgáltatásokhoz, amikor arra szüksége van – áll a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Maszolhoz is eljuttatott közleményében.

„Az egészségügyben dolgozók felelőssége mindig nagy volt, hisz az emberek azt bízzák ránk, amit sokszor a legdrágább kincsnek neveznek, az egészségüket. A világjárvány még növelte ezt a felelősséget és a terhet, ami egyénenként mindenkire, intézményként pedig a kórházra hárult. Egy év telt el az első koronavírusos eset óta és helytálltunk ebben az egy évben. Köszönöm minden alkalmazottnak a munkáját és erőt, kitartást kívánok a következő időszakra is” – fogalmazott dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere.

„Egy éve, hogy Csíkszeredában kórházba utalták az első koronavírussal fertőzött személyt. Tudatosan készültünk erre, támogattuk kórházainkat és az egészségügyi személyzetet, hogy minél hatékonyabban el tudják látni a Hargita megyei embereket. Erőfeszítéseink nem voltak hiábavalók. Elkerülhetetlen volt, hogy a járvány megyénket is elérje, de a felkészültségnek és az egészségügyi személyzet áldozatos munkájának köszönhetően el tudták látni a betegeket és sokan meggyógyultak. A negatív történéseken kívül jó példákat is láttunk az elmúlt egy évben, megtapasztalhattuk közösségünk szolidaritását, és felértékelődött a támogatás fontossága. Az egészségügyi dolgozók munkáját ezúttal is köszönjük, támogatásunkra a továbbiakban is számíthatnak” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Számadatok az elmúlt egy évből
A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban 2020. április 8-án utalták be az első Covid-19 betegségben szenvedő pácienst, egy hetven éves idős férfit. Azóta összesen 1711 beteget kezeltek az intézményben koronavírus-fertőzés miatt. A Covid-19 miatt 95 személy hunyt el. Más kórházakba 440 koronavírusos beteget szállítottak át. Az egészségügyi személyzet közül 251-en estek át a fertőzésen. A betegek átlagosan 9-10 napot töltöttek kórházban, de olyan páciens is volt, aki 61 nap után távozott gyógyultan. Szerdán a kórház koronavírusos betegek ellátására átalakított osztályain összesen 62 beteget ápoltak, közülük 6 személy szorult intenzív terápiás ellátásra.

Értékeim az ápolásban - pályázat

Értékeim az ápolásban: fogódzók, amik átlendítettek a járványon címmel pályázatot hirdetett a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház az április 7-i egészségügyi világnap alkalmából. A beérkezett pályamunkák mind azt jelzik, nehéz volt az elmúlt egy év, de fogódzót is találtak sokan a továbblépésre, töltekezésre. A pályázók írásai itt olvashatók: https://spitalmciuc.ro/469, a következő időszakban pedig megosztják őket a kórház Facebook-oldalán is.

(Borítókép: Hargita Megyei Sürgősségi Kórház)

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?