Ismét lehetővé vált az apás szülés a csíkszeredai kórházban

Csütörtöktől ismét megnyílik a lehetőség a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban arra, hogy a szülő nőt férje, élettársa vagy más, általa kiválasztott személy elkísérje a szülőszobába. Az újszülöttek, a kismamák és kísérőik, valamint a kórház személyzetének biztonsága érdekében ehhez be kell tartani a járványügyi szabályokat, valamint az ügyeletes orvos beleegyezése is szükséges. 

Az Országos Egészségügyi Intézet ajánlásai és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház döntése alapján az apás szülés az intézmény által megállapított szabályok betartásával, az anya előzetes kérése alapján (a szülésre jelentkezéskor, a kórházban vagy az utolsó nőgyógyászati ellenőrzésénél lehet kérni) lehetséges – fogalmazott az intézmény szerdai közleménye.

Az apás vagy pedig a választott kísérővel történő szülések feltétele a nyitott és tiszteletteljes kommunikáció a szülő nő és kísérője, illetve a szülőszobai személyzet között – emelték ki. Ugyanakkor szükséges az ügyeletes orvos beleegyezése és természetesen a járványügyi szabályok betartása.

Fontos tudni, hogy a szülő nőt akkor kísérheti el partner, ha az be van oltva koronavírus ellen (teljes oltással rendelkezik). Elengedhetetlen a kórház által biztosított védőfelszerelés megfelelő viselete is. Az Országos Egészségügyi Intézet ajánlása szerint a védőöltözet egyszer használatos köpenyből, cipővédőből, fejvédőből, maszkból, arcvédőből és kesztyűből áll – közölte a kórház.

Kiemelték: amennyiben az ügyeletes orvos úgy érzékeli, hogy a partner jelenléte veszélyezteti a szülő nő megfelelő ellátását, például az apa nem együttműködő, esetleg erőszakosan lép fel a személyzettel szemben, az orvos kérheti a távozását.

„A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház korábban is bátorította, a következő időszakban pedig, az epidemiológiai szabályok betartásával, ismét ezen lehetőség kihasználására bátorítja az apákat” – mondta dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere.

„A gyermek születése egyedi és megismételhetetlen pillanat, alkalom. Aki már részt vett gyereke születésén, tudja, hogy semmihez sem fogható élmény. Ahogy az élet minden területére, úgy erre is rányomta a bélyegét a világjárvány, az elmúlt több mint egy évben nem engedélyezhették az apás szüléseket. Fontos lépés, hogy a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban feltételekhez kötve, de ismét engedélyezik az apás vagy egy választott kísérővel történő szüléseket. Bízom benne, hogy lassan minden területen visszatérünk a megszokott életünkhöz” – mondta Borboly Csaba, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat fenntartó Hargita Megye Tanácsa elnöke.

Az apás szülésre vonatkozó információk megtalálhatók a kórház honlapján.

(Borítókép: Gábos Albin)

Kapcsolódók

Kimaradt?