Jövő héten döntenek a pótlólagos járványügyi óvintézkedésekről

A következő héten dönt a kormány a karácsonyi ünnepek előtt hatályba lépő pótlólagos járványügyi óvintézkedésekről – közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján az egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila hangsúlyozta, az orrot és szájat védő maszk helyes használata a zsúfolt helyszíneken - például a szabadtéri rendezvényeken - a fertőzöttségi rátától függetlenül továbbra is kötelező lesz. Felhívta a figyelmet arra, hogy Romániában is megjelent a koronavírus omikron variánsa, és óvatosságra intette a lakosságot.

„Az alacsony fertőzöttségi ráta nem jelenti azt, hogy többé nem kell tiszteletben tartani a járványügyi szabályokat. Ellenkezőleg. A szabályok tiszteletben tartása segít alacsonyan tartani az incidenciát” – fogalmazott a miniszter.

Fotó: Agerpres

Arra a kérdésre, hogy lehet-e majd utcai szilveszteri mulatságokat tartani, Rafila kijelentette: erről a későbbiekben dönt a kormány. Ugyanakkor azt ígérte: olyan szabályokat vezetnek majd be, amelyeket könnyű lesz tiszteletben tartani.

Rafila ugyanakkor megismételte: nem lesz kötelező a Covid-igazolvány a templomokban és egyházi szertartásokon.

A miniszter újságírói kérdésre elmondta, ezen a megbeszélésen sem merült a Covid-igazolvány kötelezővé tétele a templomokban a karácsonyi ünnepek előtt. Emlékeztetett arra, hogy már korábban nyilvánosan kizárta ezt a lehetőséget. Hozzátette, ez nem jelenti azt, hogy a templomokban és az egyházi szertartásokon nem lesz továbbra is kötelező a helyes maszkviselet és a biztonsági távolság betartása a hívek számára.

Kapcsolódók

Kimaradt?