Jogtalan áremelésre készültek: négy gázszolgáltatót bírságoltak meg

Összesen 2,7 millió lejre bírságolt az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) négy gázszolgáltatót, amiért azok a rögzített áras szerződések hatálya alatt emelni akarták a díjakat.

Az ANRE a fogyasztóktól érkezett panaszok alapján vizsgálta meg a szolgáltatók által kiküldött típusajánlatokat, illetve azt, hogy az ezek nyomán végzett esetleges szerződés- és tarifamódosítások a vonatkozó törvényi kötelezettségek betartásával történtek-e.

Az ellenőrzések nyomán összesen 2,69 millió lejre bírságoltak meg négy gázszolgáltatót. Az Engie Románia, az E.ON Energie Románia és a Restart Energy One egyenként 800 ezer lejes bírságot, a Premier Energy pedig 200 ezer lejes büntetést kapott.

A szolgáltatók a meghatározott időszakra (6-12 hónapra) érvényes, fix árat tartalmazó ajánlatokban nem tettek említést arról, hogy fenntartják maguknak a jogot a tarifák megváltoztatására, és ezáltal nem tettek eleget az átlátható és egyértelmű tájékoztatásra vonatkozó kötelezettségüknek; ugyanakkor az ügyfeleknek kiküldött értesítés szerint szándékukban állt változtatni az árakon 2021 októberétől, illetve novemberétől – magyarázta az ANRE.

(Címlapkép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?